Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Većoj potražnji usprkos, Intelovo poslovanje nije sjajno Istaknuto

Većoj potražnji usprkos, Intelovo poslovanje nije sjajno

Tijekom prvog tromjesječja s novim glavnim izvršnim direktorom Patom Gelsingerom na čelu Intelova prodaja je stagnirala, a zarada zabilježila pad.

Od siječnja do ožujka ove godine Intel je nadmašio očekivanja analitičara i vlastite procjene kad je riječ o zaradi po dionici i prodaji. Ipak, cijena njihove dionice pala za tri posto po objavi poslovnih rezultata za prvi ovogodišnji kvartal.

Naime, prihodi su stagnirali u odnosu na isto razdoblje prošle godine (18,57 naspram 17,9 milijardi američkih dolara), usprkos povećanoj potražnji za procesorima na globalnoj razini.

Do kraja ovog kvartala očekuju kako će ostvariti 17,8 mlrd USD prihoda, nešto više od procjene analitičara (17,55 mlrd USD), piše CNBC.

Treba vremena za zaokret

Gelsinger je kormilo Intela preuzeo u veljači ove godine. Početkom travnja najavio je kako će ta tvrtka uložiti 20 mlrd USD u nove proizvodne pogone te ponuditi mogućnost proizvodnje i izrade čipova za druge naručitelje.
Što se njega tiče, 2021. bi trebala biti godina zaokreta za Intel. Ali, trebat će proći godine prije no što taj potez počne davati rezultate.

Prodaja čipova za računala ostvarila je najbolji prodajni rezultat unazad više godina, pri čemu su prednjačili procesori za notebookove s porastom od 54 posto u odnosu na lani. Ukupno je taj segment - koji čini više od 59 posto Intelovog prihoda - rastao za 38 posto. Ali, kvaka je u tome što velik dio tih računala čine jeftiniji Chromebookovi s jeftinijim procesorima. Nije pomoglo ni to što su se u Appleu, inače velikom kupcu Intelovih proizvoda, u sve većoj mjeri okreću vlastitim procesorima za prijenosnike iz linije Mac.

Intel također prodaje jače čipove za podatkovne centre, koji su također zabilježili porast prodaje uslijed povećanja potražnje zbog prilagodbe svećem broju ljudi koji rade od kuće radi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Ipak, prihod je bio manji (5,56 naspram 6,99 mlrd USD).
Mobileye, dio Intela koji se bavi autonomnim vozilima, zabilježio je za 48 posto veći prihod, 377 milijuna USD.

Intel je imao problema s proizvodnjom svojih najnaprednijih čipova, izrađenih 7-nanometarskom tehnologijom, a i pod sve žešćim je pritiskom konkurencije, ponajprije tvrtki Nvidia i AMD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next