Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Crew Dragon drugi put uspješno ponio astronaute u svemir Istaknuto

Crew Dragon drugi put uspješno ponio astronaute u svemir

Tvrtka SpaceX uspješno je lansirala ljudsku posadu u svemir, pri čemu je po prvi put upotrijebila već korištene dijelove svemirske letjelice.

Raketa Falcon 9, noseći četvero astronauta u letjelici Crew Dragon, poletjela je sa svemirskog uzletišta Cape Canaveral u američkoj saveznoj državi Floridi u petak, 23. travnja, u 11:49 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Posadu čine dvoje astronauta američke svemirske agencije NASA-e Megan McArthur i Shane Kimbrough, japanski astronaut Akihiko Hoshide i Thomas Pesquet kojeg je na misiju poslala Europska svemirska agencija.

Za razliku od prethodnog lansiranja s ljudskom posadom, Crew-2 je upotrijebila dva ranije već korištena dijela - potisnik iz prvog stupnja i samu kapsulu Dragon, koja je u povijest ušla kao prva privatna svemirska letjelica koja je u svemir ponijela ljudsku posadu.
Zanimljivo, Dragonom je sad pilotirala McArthur, supruga astronauta Boba Behnkena koji je bio članom te prve misije na putu do Međunarodne svemirske postaje, piše Tech Crunch.

U tvrtci SpaceX tvrde kako su ponovno korišteni elementi raketnog sustava i svemirskih letjelica sigurniji nego novi. Njihov šef Elon Musk nedavno je rekao kako "ne želite biti na prvom letu zrakoplova koji je tek izašao iz tvornice".

Crew Dragon trenutno je na putu do ciljane prijelazne orbite, nakon čega treba pristići do Međunarodne svemirske postaje. Putovanje će trajati kraće od 24 sata.

Nakon lansiranja uspješno je pri padu u more uhvaćen raketni potisnik koji je, eto, pomogao poslati u svemir već dvije ljudske posade. Vjerojatno će biti ponovno upotrijebljen nakon što ga servisiraju.

NASA je nedavno od SpaceX-a naručila razvoj sustava za slijetanje letjelice s ljudskom posadom za njihov program Artemis, u sklopu kojeg je planirano spuštanje na Mjesec, a za koje će biti korištena svemirska letjelica Starship. SpaceX za jesen ove godine također planira poslati u svemir i prve turiste.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next