Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dok ExxonMobile traži pomoć vlasti, startupi vrijedno rade Istaknuto

Dok ExxonMobile traži pomoć vlasti, startupi vrijedno rade

Tvrtka ExxonMobil, jedna od najvećih proizvođača emisija stakleničkih plinova na svijetu, pozvala je na pokretanje projekta vrijednog sto milijardi američkih dolara s ciljem sekvestracije stotina milijuna metričkih tona ugljik-dioksida u geološkim formacijama u Meksičkom zaljevu.

Taj bi projekt titanskih razmjera, koji bi navodno mogao otvoriti na desetke tisuća radnih mjesta, djelomično trebale financirati vlasti Sjedinjenih Država. Prema procjeni američkog Ministarstva energetike, u Meksičkom je zaljevu moguće pohraniti 500 milijardi metričkih tona ugljik dioksida.

Projekti koji obećavaju

U međuvremenu, piše Tech Crunch, niz startup tvrtki već neko vrijeme aktivno radi na rješenjima za izvlačenje ugljika iz atmosfere i projektima kako ga pohraniti, odnosno iskoristiti u komercijalne svrhe.

Među njima je, recimo, Charm Industrial u kojoj su nedavno dovršili prvu pilot probu svoje tehnologije, tijekom koje su uklonili ekvivalent 416 tona ugljik-dioksida iz atmosfere. To je tek vrlo mali dio mase koju u ExxonMobilu namjeravaju sekvestrirati svojim megaprojektom. No, razlika je u tome što su u Charmu već uspjeli u svom naumu.

Njihova tehnologija pretvara biomasu u supstancu nalik ulju i potom ju ubacuje ispod površine zemlje za trajno odlaganje. S vremenom namjeravaju svoje ulje s biljnom bazom upotrijebiti za izradu "zelenog vodika" te zamijeniti ugljikovodike u industrijama koje još trebaju goriva na sagorijevanje za poslovanje.

Druge tvrtke, kao što su CarbonCure, Blue Planet, Solidia, Forterra, CarbiCrete i Brimstone Energy ugljik izdvojen iz atmosfere pretvaraju u građevni materijal.

CarbonCure i CarbonBuilt su nedavno dobili nagradu XPrize vrijednu 20 milijuna američkih dolara za tehnologiju kojom namjeravaju iz atmosfere ukloniti 500 milijuna tona ugljika godišnje do 2030. godine. CarbonCure već ima 330 aktivnih proizvodnih pogona diljem svijeta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next