Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Disney će se riješiti streaming servisa Hulu? Istaknuto

Disney će se riješiti streaming servisa Hulu?

Disney bi mogao prodati servis za internetski streaming videa Hulu.

Kako je rekao glavni izvršni direktor Disneya Bob Iger, sve je na stolu kad je riječ o budućnosti Hulua.

Trenutno drže dvije trećine vlasničkog udjela u tom servisu koji je sadržajem više usmjeren na programe namijenjene odrasloj publici, kao što su serija "Only Murders in the Building" i znanstveno-fantastični triler Prey.

Očekivalo se kako će preostalu trećinu otkupiti od Comcasta, u čijem je vlasništvu NBCUniversal, možda već u siječnju 2024. godine. Ali, Disney se želi više fokusirati na zabavu za obitelj, poput franšize "Frozen" i serijala Marvel Cinematic Universe.

Tko kupuje i od koga?

Iger vjeruje kako je streaming internetskog videa budućnost, pa će taj segment poslovanja biti na vrhu ljestvice prioriteta. No, nije izvjesno hoće li pritom zadržati Hulu ili ga prodati. Streaming je još prošle godine u Sjedinjenim Državama po broju gledatelja nadmašio tradicionalnu televiziju.

Comcastov je predložio otkup dvotrećinskog udjela u tom servisu. što su u Disneyju odbili. Barem zasad.  U svibnju 2019. godine te su dvije tvrtke postigle okvirni dogovor o prodaji Comcastovog manjinskog udjela do 2024. godine.

Taj sporazum Disneyju daje opciju otkupa udjela od 33 posto, uz minimalnu tržišnu vrijednost tvrtke od 27,5 milijardi američkih dolara, piše CNBC. U očekivanju tog poteza Comcast je prebacio sadržaje poput emisije "Saturday Night Live" na svoju platformu Peacock.

Disney je Hulu kupio nedugo prije no što je pokrenuo vlastiti servis Disney+. Time se doveo u situaciju u kojoj u vlasništvu ima dva servisa za internetski streaming koja si međusobno barem djelomično kradu gledatelje.

Prije godinu dana su postavili Joea Earleya, bivšeg izvršnog dopredsjednika servisa Disney+, na poziciju predsjednika Hulua. Cilj je tada bio imati 250 milijuna pretplatnika u svim servisima za internetski streaming zajedno.

U međuvremenu su najavili kako će podijeliti sedam tisuća otkaza i reorganizirati poslovanje u tri jedinice: streaming i medijski projekti, ESPN i zabavni parkovi. Također su najavili kako će smanjiti troškove za 5,5 mlrd. USD. Prodaja Hulua se u tom kontekstu čini kao vjerojatnijaopcija.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next