Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki SEC traži očitovanje o izloženosti tvrtki kriptovalutama Istaknuto

Američki SEC traži očitovanje o izloženosti tvrtki kriptovalutama

Američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) zatražila je od tvrtki izlistanih na burzi očitovanje koliko su izložene kriptovalutama.

"Pri ispunjavanju obveza o objavi podataka o poslovanju tvrtke bi trebale razmotriti potrebu da se u svojim podnescima općenito pozabave razvojem tržišta kripto imovine, uključujući opise poslovanja, čimbenike rizika te analizu uprave", navedeno je u priopćenju SEC-ovog odjela za korporativne financije.

Od tvrtki je zatraženo otkrivanje njihovih odnosa s drugim kompanijama koje su zatražile pokretanje stečaja, iskusile veliku potražnju za povlačenjem sredstava, imaju neiskazanu kriptoimovinu ili su zabilježile "značajne korporativne propuste u usklađenosti".

Zasad bez posebnih pravila za kriptoimovinu

Na upit hoće li kriptovalute trebati vlastiti set pravila prilagođen tom segmentu financijskog tržišta, predsjednik SEC-a Gary Gensler rekao je kako će ta agencija inzistirati na provođenju zakona koji su već na snazi, piše Yahoo Finance.

Prema njegovim riječima, SEC je već poduzeo sto takvih mjera protiv tvrtki koje se bave kriptoimovinom. Na početku njegovog mandata bilo ih je par desetaka. Tim je tvrtkama poručio kako se trebaju uskladiti sa zakonom i kako neće dugo trajati izvan okvira javne politike.

SEC je u pismu također pozvao tvrtke na objavu načina kako čuvaju kriptoimovinu i koje protokole upravljanja su postavile kako bi spriječile sukob interesa.

Također su preporučili očitovanje o tome kako su se uvjeti poslovanja odrazili na njihovu percepciju u javnosti te kako bi nadolazeća regulativa kriptoimovine mogla utjecati na njihovo poslovanje i financijsko stanje, naročito na cijenu dionice, potražnju klijenata, financiranje duga i pravne postupke koje se očekuje ili koji bi mogli zaprijetiti.

Pismo iz SEC-a stiže nakon što je kriptomjenjačnica FTX zatražila pokretanje stečaja 11. studenog 2022.

Ispostavilo se kako joj u bilanci nedostaje osam milijardi američkih dolara, kao i da je posuđivala novac tvrtci Alameda Research, također u vlasništvu bivšeg osnivača i glavnog izvršnog direktora Sama Bankmana-Frieda.

Kolaps FTX-a doveo je do stečaja BlockFija i problema u poslovanju za niz drugih kripto tvrtki, među kojima su najveća Genesis i Gemini.

Ukupna vrijednost kriptoimovine pala je tijekom studenog za 200 mlrd. USD, na 860 mlrd. USD, prema podacima tvtke Coinmarketcap.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next