Biz Tech web portal powered by vidi logo2

BlockFi u stečaju, novac potražuje 100 tisuća vjerovnika Istaknuto

BlockFi u stečaju, novac potražuje 100 tisuća vjerovnika

Zajmodavac kriptovaluta BlockFi zatražio je pokretanje stečaja zbog gubitaka nastalih nakon sloma mjenjačnice FTX.

Tvrtku sa sjedištem u New Jerseyu u Sjedinjenim Državama osnovao je Zac Prince, financijaš koji je ušao poslovanje s kriptovalutama. U zahtjevu za pokretanje stečaja naveo je kako je visoka razina izloženosti FTX-u dovela do krize likvidnosti.

Od njih novac potražuje više od sto tisuća vjerovnika, među kojima je najveći Ankura Trust (729 milijuna američkih dolara). Valamar Ventures, fond za rizična ulaganja povezan s biznismenom Peterom Thielom, vlasnik je 19 posto njihovih dionica.

BlockFi planira otpustiti dvije trećine od 292 zaposlenih.

Potražuju 275 milijuna USD

FTX, mjenjačnica koju je pokrenuo Sam Bankman-Fried, bankrotirala je ranije tijekom ovog mjeseca nakon što su ulagači iz nje tijekom tri dana povukli šest milijardi američkih dolara uloga, a suparnička tvrtka Binance odbila prijedlog preuzimanja kako bi ju spasila.

BlockFijevo poslovanje ugroženo je zbog zajmova koje su dali tvrtci za trgovanje kriptovalutama Alameda Research, usko povezanoj s FTX-om, kao i depozita koje su držali u FTX-u i do kojih sad ne mogu doći. Prema njihovoj procjeni, riječ je o iznosu između jedne i deset milijardi USD.

Kako bi financirali stečajni postupak, u BlockFiju su prodali dio svoje kriptoimovine, što im je donijelo 238,6 milijuna USD. Ukupno sad raspolažu s 265,5 mil. USD u gotovini.

Podigli su tužbu protiv holdinga kojim je upravljao Bankman-Fried kako bi došli do dionica tvrtke Robinhood Markets, obećanih kao jamstvo prije tri tjedna. Također su naveli kako su drugi po veličini FTX-ov vjerovnik, zbog potraživanja od 275 mil. USD za zajam kojeg su im dali ranije ove godine.

Dva najveća BlockFijeva suparnika, Celsius Network i Voyager Digital, u stečaju su od srpnja ove godine. Kao razlog su naveli krajnje nepovoljne tržišne okolnosti.

Zajmodavci su de facto banke u svijetu kriptovaluta, piše Reuters. Prošli su kroz razdoblje strelovitog uspona tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, kad su privlačili klijente dvoznamenkastim stopama povrata na depozite u kriptovalutama.

Za razliku od tradicionalnih zajmodavaca, kriptozajmodavci ne moraju imati rezerve kapitala i druge mjere osiguranja likvidnosti. Zbog toga su se neki među njima našli u minusu kad je došlo do velikog pada vrijednosti kriptovaluta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next