Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Je li stečaj Celsiusa prekretnica za tržište kriptovalutama? Istaknuto

Je li stečaj Celsiusa prekretnica za tržište kriptovalutama?

Stečaj platforme za transakcije kriptovalutama Celsius malo koga je iznenadio, ali to ne znači kako neće imati ozbiljne posljedice.

U listopadu 2021. godine glavni izvršni direktor Celsiusa Alex Mashinsky rekao je kako ta tvrtka upravlja imovinom vrijednom 25 milijardi američkih dolara. Još u svibnju ove godine, usprkos strmoglavom padu cijena kriptovaluta, upravljali su imovinom vrijednom oko 11,8 mlrd. USD, uz osam mlrd. USD u pozajmicama.

Sad raspolažu sa 167 milijuna USD, što bi navodno trebalo biti više nego dovoljno za održavanje poslovanja tijekom procesa restrukturiranja.

No, Celsius svojim korisnicima trenutno duguje oko 4,7 mlrd. USD i nemaju pokriće za oko 1,2 mlrd. USD duga.

Ponzijeva šema

Stečaj te tvrtke treći je veliki bankrot na tržištu kriptovalutama u dva tjedna. Uspoređuje ga se s kolapsom tvrtke Lehman Brothers, koji je označio početak financijske krize iz 2008. godine. Bez obzira hoće li doći do sličnog scenarija ili neće, čini se izvjesnim kako su dani kad su klijenti platformi za trgovanje kriptovalutama pobirali ogromne godišnje povrate definitivno iza nas.

Za Celsius su obećanja takvih povrata kao mamac za privlačenje novih korisnika velikim dijelom razlog zašto su na kraju propali.

Namjerno su, čini se, poslovali s gubitkom kako bi financirali neodržive razine povrata uloženog novca. Nisu s time prestali ni tri tjedna nakon što su u potpunosti obustavili povlačenje sredstava, nudeći godišnji povrat do 18,63 posto s tjednom isplatom. To im je, između ostalog, pomoglo u privlačenju 1,7 milijuna korisnika.

Novac prikupljen od novih korisnika upotrijebili su kako bi isplatili dugoročno neodržive razine povrata starijim korisnicima. Također su investirali sredstva u druge platforme, koje su nudile podjednako neodrživo visoke razine povrata. Barem pola mlrd. USD tako je nestalo u slomu Anchora, platforme koja je nudila stablecoin terraUSD.

Prema podacima navedenim u zahtjevu za pokretanje stečaja, imaju više od 100 tisuća vjerovnika. Neki od njih posudili su im novac bez bilo kakvog instrumenta osiguranja. Među njima su tvrtka Alameda Research Sama Bankman-Frieda i investicijska tvrtka registrirana na Kajmanskom otočju.

Zasad je nejasno hoće li novac biti vraćen i kojim redoslijedom. Proces povrata bi se također mogao protegnuti na više godina.

Celsius je praktično sve uloge tretirao kao pozajmice bez osiguranja.

U uvjetima korištenja naveli su kako u slučaju stečaja može doći do situacije u kojoj neće biti povrata sredstava, kao ni da vjerovnicima pravni sustav možda neće biti od velike koristi.

Voyager Digital, koji je također proglasio stečaj nedavno, svojih je 3,5 milijuna korisnika pokušao primiriti tako što im je poručio da će možda dobiti paket digitalne imovine. Nije izvjesno hoće li se to doista i dogoditi.

Ali, zato se čini kako će stečajni sudovi odigrati značajnu ulogu u određivanju pravila kako razrješavati ovakve situacije kad je sektor kriptovaluta u pitanju. A i američki zakonodavci se spremaju postaviti još osnovnih pravila. Za očekivati je kako će biti značajno stroža nego što su bila do sad, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next