Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Slom kriptovaluta: Kontroverzni stablecoin u padu povukao bitcoin za sobom Istaknuto

Slom kriptovaluta: Kontroverzni stablecoin u padu povukao bitcoin za sobom

Luna, sestrinska kriptrovaluta kontroverznog stablecoina TerraUSD, gotovo je u potpunosti izgubila vrijednost. Procjenjuje se kako je u slomu tržišta koji je uslijedio nestalo 300 milijardi američkih dolara.

TerraUSD (skraćeno, UST) zadnjih je nekoliko dana u središtu pozornosti nakon što je njegova vrijednost pala naglo ispod jednog američkog dolara, iako je trebala biti vezana uz njega u omjeru jedan naspram jedan.

UST je algoritamski stablecoin, koji koristi računalni kod kako bi održao svoju cijenu na razini od otprilike jednog dolara temeljem složenog sustava izrade i potrošnje. Token za UST nastaje uništavanjem dijela s njime povezane kriptovalute luna kako bi održao tečaj u odnosu na dolar.

Od 85 USD do nule u tjedan dana

Za razliku od drugih stablecoina poput tethera i USD Coina, UST nije utemeljen na imovini u stvarnom svijetu poput, primjerice, obveznica. Umjesto toga neprofitna udruga Luna Foundation Guard, koju je pokrenuo Terrin osnivač Do Kwon, drži oko 3,5 mlrd. USD u bitcoinima kao pričuvu.

Ta je rezerva sad bila stavljena na kušnju. UST je izgubio sidro u dolaru, pa su investitori požurili riješiti se tokena za lunu. Njegova se cijena strmoglavila s 85 USD prošlog tjedna na oko četiri američka centa. Postala je, drugim riječima, praktički bezvrijedna.

Iz Binancea, jedne od najvećih svjetskih mjenjačnica kriptovaluta, stiglo je upozorenje kako blockchain mreža Terra na kojem se temelji luna, radi sporije i ima problema zbog zagušenja, zbog čega je došlo do velikog broja transakcija povlačenja stavljenih na čekanje. Bili su prisiljeni obustaviti trgovanje tim tokenom, koje je bilo nastavljeno nakon nekoliko sati.

Zbog strahovanja kako bi Luna Foundation Guard mogao početi prodavati svoju pričuvu bitcoina vrijednost te kriptovalute pala je za više od 29 posto u zadnjih tjedan dana, na razinu najnižu od prosinca 2020. godine.

Vrijednost tethera, najvećeg svjetskog stablecoina, također je pala na razinu ispod jednog dolara, piše CNBC.

Procjenjuje se kako je u slomu tržišta kriptovaluta od ponedjeljka do danas izgubljeno više od 300 mlrd. USD. Bitcoin je zabilježio najgori pad vrijednosti od 2018. godine, kada je izgubio 80 posto.

Veliki broj ljudi ušao je na tržište kriptovaluta tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. U 2015. godini tek jedan posto Amerikanaca posjedovao je kriptovalute, da bi se taj broj popeo na 16 posto u 2022. godini, piše New York Times.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next