Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zoom je dobro poslovao, ali mu prihodi rastu presporo Istaknuto

Zoom je dobro poslovao, ali mu prihodi rastu presporo

Vrijednost dionica tvrtke Zoom Video Communications pale su za oko 90 posto u odnosu na vrhunac postignut u listopadu 2020. godine.

Tome je pridonio pad od blizu deset posto do kojeg je došlo nakon što su iz Zooma srezali procjene prodajnih rezultata na godišnjoj razini i objavili najsporiji tromjesječni rast prihoda od osnivanja.

Uspjeli su dosegnuti razinu od 1,1 milijardu američkih dolara prihoda, koliko su analitičari prognozirali, dok su zaradom po dionici nadmašili očekivanja. Ostvarili su 1,07 USD po dionici umjesto 0,84 USD.

Mogu li akvizicije pomoći?

Ali, tijekom trećeg tromjesječja 2022. operativni troškovi Zooma porasli su za 56 posto. Ponajviše je riječ o ulaganjima u razvoj proizvoda i marketing. Operativna marža pala je s prošlogodišnjih 39,1 na 34,6 posto.

Do kraja godine trebali bi zadržati istu razinu prihoda, što bi značilo kako će povećati prodaju u odnosu na lani za mršavih tri posto. U cijeloj 2022. godini prihodi će biti tek nešto manji od 4,4 mlrd. USD.

Vrijednost dionice Zooma pala je dosad tijekom ove godine za 61 posto.

Zoom je zbog svoje popularnosti tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 postao praktično sinonim za cijelu kategoriju alata za video konferencije. Nastojeći kapitalizirati tu prepoznatljivost, pokušali su fokus poslovanja prebaciti na poslovne korisnike s uslugama kao što su Zoom Phone i Zoom Rooms.

Kako sad stvari stoje, čini se da ih od uspjeha uslijed tog zaokreta dijeli još barem nekoliko kvartala. Trenutno je rast prihoda gotovo pa zaustavljen (tek pet posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine), pod pritiskom konkurencije koju predvode Microsoftov Teams, Ciscov Webex i Salesforceov Slack.

Postoji mogućnost kako bi im preuzimanja mogla pomoći u oživljavanju rasta prihoda, ali ni to vjerojatno neće biti čarobna formula za brzo rješenje problema, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next