Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pada potražnja za čipovima, ali nestašici još nije kraj Istaknuto

Pada potražnja za čipovima, ali nestašici još nije kraj

Nakon što je svijet potresala njihova nestašica, najveći svjetski proizvođač čipova predviđa višak čipova na zalihama.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je tijekom objave poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromjesječje upozorio kako sadašnji rekordni rezultati neće potrajati.

Iako su ostvarili rekordan neto prihod (osam milijardi američkih dolara, za 76,4 posto veći nego prošle godine u istom razdoblju), već su vidljivi znakovi pada potražnje za osobnim računalima, pametnim telefonima i drugim uređajima u koje procesori bivaju ugrađeni.

To, naglasili su u TSMC-u, dovodi do gomilanja zaliha čipova u opskrbnom lancu. Trebat će proći nekoliko kvartala prije no što se ponuda i potražnja ponovno ujednače jer nije jednostavno preusmjeriti proizvodnju s jedne vrste čipova na drugu.

Računaju na Apple

Do pada potražnje za PC-jima i mobitelima došlo je nakon što ih se više kupovalo tijekom karantena uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Došlo je do zasićenja tržišta, a i potrošači se teže odlučuju na kupovinu u vrijeme rasta inflacije i geopolitičkih napetosti zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Također, zbog sloma tržišta kriptovalutama drastično je smanjena potražnja za uređajima koje se koristi za njihovo rudarenje.

Slično je upozorenje nedavno odaslao i proizvođač čipova Micron.

Ali, to ne znači kako je nestašici čipova, općenito govoreći, došao kraj. Potražnja je, naime, pala samo kad je riječ o top modelima - za ostale je podjednako snažna kao i dosad.

TSMC je glavni dobavljač procesora za Appleove uređaje poput iPhonea, MacBooka Pro i MacBook Aira. Također izrađuju čipove za Qualcomm, Nvidiju, AMD i MediaTek, piše Gizmodo. U toj tvrtci računaju na povećanu potražnju za procesorima izrađenim pet- i sedam-nanometarskim tehnologijama.

Tijekom drugog tromjesječja uprihodili su 18,16 mlrd. USD, za 43,5 posto više nego lani. Do kraja ovog kvartala očekuju prihod između 19,8 i 20,6 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next