Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Biljana Borzan predvodit će izradu zakona o duljem trajanju uređaja Istaknuto

Biljana Borzan Biljana Borzan

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan imenovana glavnom autoricom prijedloga Europskog parlamenta za dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova.

Ona će voditi pregovore o novom zakonu između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta. Komisija je novim zakonom predložila zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te obveznu informaciju o očekivanom trajanju uređaja.

Očekuju se pritisci industrije

"Ovo je velika odgovornost, ali i radost jer borba koju sam počela davne 2014. ulazi u završnu fazu. Dat ću sve od sebe da ovim zakonom osiguram dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove.

Više od 60 posto naših građana smatra kako se uređaji proizvode ugrađenim kvarom i to treba zabraniti. Istraživanja su pokazala da se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, što je odmah nakon isteka obaveznog jamstva. To ne može biti slučajnost!“, rekla je Borzan.

Nedavno je objavila rezultate istraživanja prema kojem 94 posto građana smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas. 90 posto građana Hrvatske smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara.

"Nakon što sam bila autorica Izvješća i Rezolucije Europskog parlamenta, presretna sam što mi je ukazano povjerenje da završim ovu priču u najboljem interesu naših građana. Svjesna sam da će pritisci industrije na mene biti veliki, ali sam već navikla na takve bitke. Uzbuđena sam i jedva čekam početi s radom!“, istaknula je Borzan.

Prema istraživanju koje je agencija Hendal provela online tijekom studenog prošle godine na uzorku od 800 ispitanika, većina građana želi pravo na popravak uređaja. Europska unija također je nedavno najavila proširenje pravila za ekološki prihvatljiv dizajn proizvoda.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next