Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Novi EU zakon trebao bi stati na kraj kraćem trajanju uređaja Istaknuto

Biljana Borzan Biljana Borzan

Prema istraživanju hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan, 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo kupovati nove proizvode.

Više od pola ispitanika obuhvaćenih istraživanjem je primijetilo kako im uređaj uspori ili baterija kraće traje kada ažuriraju operativni sustav. Nije objavljeno na koliko je ispitanika istraživanje obavljeno, kao ni kad je provedeno.

"Jedan od najčešćih problema na koje mi se žale naši građani je kvarenje kućanskih uređaja ranije nego što su očekivali.

Proizvođači se pravdaju kako građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje, ali istraživanje je pokazalo kako ogromna većina smatra da uređaji trebaju trajati dulje, dok je njih 60 posto uvjereno da proizvođači namjerno ugrađuju kvarove kako bi nas primorali na kupovinu novog uređaja najčešće odmah nakon isteka obvezanog jamstva", objasnila je Borzan.

Model kupi-iskoristi-baci je neprihvatljiv

Na europskoj razini najveće razlike između očekivanog i stvarnog trajanja uređaja zabilježene su kod pećnica, hladnjaka, perilica, televizora, usisavača, mikrovalnih pećnica, kamera, aparata za kavu, laptopa i notebooka, pisača i mobilnih telefona.

Devet od deset građana Europske unije spremno je platiti sto eura više za uređaj ako će to značiti jamstvo za dodatne dvije godine trajanja. Četiri petine uvjereno je kako trebaju dobiti bolje informacije o tome koliko će uređaj trajati, a više od tri četvrtine doživjelo je neočekivani kvar uređaja u zadnje tri godine.

"Svi smo primijetili kako, primjerice, lampica za mijenjanje boje na printeru svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Nekada skener na printeru ne radi jer u printeru nema boje. Građani mi kažu kako primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji.

Sve te prakse ćemo zabraniti. Model kupi-iskoristi-baci je neprihvatljiv i za okoliš i za džepove naših građana", ustvrdila je Borzan.

Istaknula je kako na rješavanju ovog pitanja radi od 2014. godine. Od tada je u Europskom parlamentu bila glavna autorica Socijalista i demokrata i za Izvješće i za Rezoluciju o kvarenju uređaja.

"Prije godinu dana smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova. Ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je dovoljno da Europska komisija shvati kako je to problem koji muči građane i stvara im financijske poteškoće.
Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore", rekla je Borzan.

Komisija je novim zakonom predložila zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te obveznu informaciju o očekivanom trajanju uređaja.

Prema istraživanju koje je agencija Hendal provela online tijekom studenog prošle godine na uzorku od 800 ispitanika, većina građana želi pravo na popravak uređaja. Europska unija također je nedavno najavila proširenje pravila za ekološki prihvatljiv dizajn proizvoda.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next