Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Većina građana Hrvatske želi pravo na popravak elektroničkih uređaja Istaknuto

Većina građana Hrvatske želi pravo na popravak elektroničkih uređaja

Rezolucija Europskog parlamenta o pravu na popravak trebala bi biti predstavljena u ožujku ove godine, skupa s paketom pratećih zakonskih prijedloga.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan predstavila je rezultate istraživanja o kvarenju elektroničkih uređaja.

Istraživanje je provedeno online tijekom studenog prošle godine, na uzorku od 800 ispitanika, nacionalno reprezentativnom prema spolu, dobu i regiji. Provela ga je agencija Hendal.

Prema dobivenim rezultatima, građanima u Hrvatskoj najviše se kvare mobiteli i tablet računala. Slijede ih printeri, sušilice, perilice za rublje i laptopi, a najmanje se žale na trajnost digitalnih kamera i mikrovalnih pećnica.

"U slučaju kvarenja čak 81 posto građana je kupilo novi uređaj jer je popravak starog bio neisplativ, što zbog nedostupnosti nacrta, rezervnih dijelova ili servisa", istaknula je Borzan.

Građani ne vjeruju državi

Posebno ju zabrinjava to što je četvrtina građana kupila neispravan uređaj, ali njihova žalba trgovcu ili proizvođaču nije bila uvažena. U slučaju reklamacije građani najviše vjeruju potrošačkim udrugama (do 52,5 posto), a najmanje državnim institucijama (53,6 posto uopće nema povjerenja u njih).

Pri kupovini elektroničkih uređaja građani najviše gledaju cijenu, očekivano trajanje, duljinu jamstva te dostupnost servisa i rezervnih dijelova. Značajno im je manje bitno odakle uređaj dolazi i kakav utjecaj ima na okoliš.

Gotovo svi smatraju kako rezervni dijelovi trebaju biti dostupniji, baterije bi trebalo biti lakše zamijeniti, a sami uređaji bi trebali trajati dulje. Sličnu podršku ima i stav kako proizvođači moraju snositi dio odgovornosti za neispravne proizvode (ne samo trgovci). No, također smatraju kako su rezervni dijelovi preskupi u usporedbi s cijenom samog uređaja.

Za nešto više od tri četvrtine ispitanika uređaji bi trebali nositi oznaku je li moguće lako i jednostavno popraviti ih, a teret dokazivanja ispravnosti bi prebacili na trgovce. Nešto manji od toga je postotak onih koji smatraju kako potrošačima treba biti omogućeno da sami popravljaju manje kvarove bez poništavanja jamstva,

Borzan je glavna autorica Socijalista i demokrata za rezoluciju Europskog parlamenta o pravu na popravak. Ta bi rezolucija trebala biti usvojena tijekom ožujka, kada se očekuje i novi paket zakona kojima je cilj osigurati pravo na popravak.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next