Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rekordna prodaja, zarada i marža za TSMC Istaknuto

Rekordna prodaja, zarada i marža za TSMC Briáxis F. Mendes | Wikipedia

Taiwan Semiconductor Manufactoring Co. (TSMC) u prvom je ovogodišnjem tromjesječju ostvario rekordne poslovne rezultate.

Prvi je kvartal razdoblje kad tvrtke iz industrije proizvodnje poluvodiča obično bilježe slabije poslovne rezultate zbog smanjene potražnje.

No, TSMC je uspio povećati neto zaradu za 22 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i 45,2 posto gledano prema istom razdoblju prošle godine, dosegnuvši razinu od 6,99 milijardi američkih dolara.

Konsolidirana prodaja je bila veća za 11,6 posto (17,57 mlrd. USD, više od maksimalno očekivanih 17,2 mlrd. USD), uz rast prihoda od 36 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nove tehnologije proizvodnje u pripremi

Bruto marža (razlika između prihoda i troška prodane robe) također je nadmašila očekivanja i zaustavila se na 55,6 posto. Operativna marža (razlika između prodaje, troška prodane robe i operativnih troškova) iznosila je 45,6 posto, što je također bilo više nego očekivanih najviše 44 posto.

Rekordni rezultati posljedica su povećane potražnje uslijed globalne nestašice čipova, ponajprije za računala visokih performansi i elektroniku koju se ugrađuje u autombile i druga vozila (rast prodaje od 26 posto). Prodaja procesora za potrošačku elektroniku povećana je za osam posto, za uređaje iz domene interneta stvari pet posto, a za pametne telefone tek jedan posto.

Također je TSMC-u u prilog išlo slabljenje tajvanskog dolara tijekom prvog kvartala 2022.

Ta je tvrtka najveći svjetski proizvođač čipova po narudžbi i velik dobavljač za Apple.

Procesori proizvedeni sedam- i pet-nanomilimetarskim postupkom činili su 30, odnosno 20 posto prodaje tijekom prvog kvartala. U prethodnom tromjesječju njihov je udio bio 27, odnosno 23 posto. U drugoj polovici ove godine u TSMC-u bi trebali krenuti u masovnu proizvodnju koja koristi tri-nanomilimetarski postupak. Ta tvrtka razvija i dva-nanomilimetarski postupak, piše Focus Taiwan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next