Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Osigurano 130 mil. € za optiku u ruralnim područjima Hrvatske Istaknuto

Osigurano 130 mil. € za optiku u ruralnim područjima Hrvatske

Projekt Rural Networks (RUNE), u sklopu kojeg se gradi širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i dijelovima Hrvatske, podržale su četiri velike europske banke sredstvima u iznosu od 130 milijuna eura.

Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), EBRD i Erste Group Bank AG u prvim danima ožujka zaključile su višemjesečne pregovore potpisivanjem ugovora kojim se obvezuju uložiti dodatnih 130 milijuna eura u projekt RUNE.

U sklopu potonjeg gradi se širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i u dijelovima Hrvatske (Primorsko-goranska i Istarska županija). U Sloveniji je namjera pokriti preko 200 tisuća adresa, a u Hrvatskoj gotovo 150 tisuća. Do danas je u obje zemlje pokriveno ukupno 90 tisuća adresa.

"Naš cilj ostaje isti – izgraditi širokopojasnu optičku infrastrukturu koja će omogućiti pristup internetu u područjima koja drugi davatelji usluga prečesto zanemaruju. Uz potporu Connecting Europe Broadband Funda (CEBF), a sada i poslovnih banaka, moći ćemo nastaviti rasti i širiti projekt", rekao je Stojan Nikolić, direktor tvrtke RUNE Enia d.o.o. i RUNE Crow d.o.o., koji vodi projekt RUNE za Sloveniju i Hrvatsku.

Projekt privatnog fonda

Taj je projekt prvi i trenutno jedini prekogranični projekt na razini Europske unije koji povezuje teritorije nekoliko država članica širokopojasnom optičkom infrastrukturom koji je dobio sredstva iz CEBF-a. Potonji je većinski vlasnik tvrtke Rune Group S.A., koja posjeduje RUNE Enia (Slovenija) i RUNE Crow (Hrvatska).

CEBF je fond nastao kako bi pomogao ostvarivanju ciljeva planova za europsko gigabitno društvo Europske komisije. Njime upravlja Cube Infrastructure Managers (Cube IM).

"Dobivena sredstva veliki su uspjeh koji će omogućiti postizanje ciljeva projekta RUNE. CEBFC će podržati promicanje razvoja visokokvalitetnih optičkih mreža koje će omogućiti veću povezanost i građanima i poduzećima diljem Europe", rekao je Izzet Guney, izvršni direktor tvrtke Cube IM.

Izgradnja mreže RUNE u Hrvatskoj trenutno se odvija na nekoliko područja. Tamo gdje je već izgrađena mreža između naselja (primarna mreža) već se gradi mreža prema korisnicima (sekundarna mreža) i korisničke veze te obavlja povezivanje korisnika na mrežu. U nadolazećim tjednima i mjesecima projekt bi trebao biti nastavljen i na drugim područjima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next