Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel će uložiti do 90 mlrd. € u proizvodnju čipova u Europi Istaknuto

Intel će uložiti do 90 mlrd. € u proizvodnju čipova u Europi

Intel planira tijekom narednih deset godina uložiti do 90 milijardi eura u proizvodnju čipova u Europi.

Prvih 17 mlrd. eura bit će potrošeno na dvije nove tvornice čipova u Njemačkoj. Radovi na gradilištu u blizini grada Magderburga, nazvanom Silicon Junction (Silicijsko križanje) trebali bi početi iduće godine. Tvornica bi s radom trebala krenuti 2027. godine.

U Intelu planiraju investirati u svaki dio opskrbnog lanca kad je riječ o proizvodnji procesora, što uključuje istraživanje, proizvodnju i pakiranje. Ulaganja će biti usmjerena u Francusku, Irsku, Italiju, Poljsku i Španjolsku.

Jačanje europskih kapaciteta

S prvim valom investicija, vrijednim više od 33 mlrd. eura, u Intelu očekuju kako će otvoriti oko 5.500 novih radnih mjesta u samoj kompaniji, kao i na tisuće u građevinskoj industriji te kod dobavljača i partnera.

Nove će tvornice isporučivati procesore s najnaprednijom tranzistorskom tehnologijom, koji će biti ugrađivani u Intelove i proizvode drugih tvrtki, piše CNN.

Intel trenutno zapošljava oko 10 tisuća ljudi u Europskoj uniji, koja čini deset posto globalnog tržišta procesora. No, ako će biti usvojen Zakon o europskim čipovima taj bi udio mogao porasti na 20 posto do 2030. godine. Naime, taj zakon - predstavljen u veljači ove godine - predviđa usmjeravanje 43 mlrd. eura u javna i privatna ulaganja u segmentu proizvodnje čipova. Cilj je drastično poboljšati poziciju EU u sektoru proizvodnje poluvodiča.

Globalna nestašica čipova zadnjih godinu dana stvara ozbiljne probleme tehnološkim tvrtkama i proizvođačima automobila.  Njemački Volkswagen je u listopadu prošle godine objavio kako je zbog toga izgubio 12 posto zarade u trećem tromjesječju.

U isto vrijeme je Stellantis - proizvođač više marki automobila među kojima su Citroën i Fiat - izvijestio kako su zbog nestašice proizveli oko 600 tisuća manje automobila nego godinu prije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next