Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ulaganja domaćih telekoma u optiku više su nego udvostručena Istaknuto

Ulaganja domaćih telekoma u optiku više su nego udvostručena

Tijekom prvih šest mjeseci 2021. na tržištu elektroničkih komunikacija ukupna ulaganja operatora povećana su za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U nepokretnoj mreži zabilježen je značajan porast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu (121 posto u odnosu na isto razdoblje lani). Također, ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u prvom su polugodištu ove godine rasli za pet posto, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prema tržišnim pokazateljima zabilježen je i rast prihoda od širokopojasnog pristupa internetu od 10 posto, najma mreže i vodova od sedam posto i usluge naplatne televizije od četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, proporcionalno s rastom ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu, raste i broj novih priključaka putem svjetlovodnih tehnologija. Tako je na godišnjoj razini broj istih veći za 32 posto. Na kraju drugog tromjesečja udio broja širokopojasnih priključaka velikih brzina (iznad 30 Mbit/s) iznosio je 49 posto od ukupnog broja priključaka.

Roaming upola bolji nego lani

Također, raste i broj širokopojasnih priključaka s brzinama iznad 100 Mbit/s. U drugom tromjesečju 2021. udio tih priključaka iznosio je 22 posto u ukupnom broju priključaka. 

Povećan je i ukupan broj korisnika paketa usluga, najviše onih s 4D paketima, što je rezultat migracija korisnika s 3D paketa na 4D pakete kako bi ostvarili veće popuste na cjelokupne usluge grupiranjem fiksnih i mobilnih usluga.

Utrošene roaming minute stranaca u nacionalnim mrežama ukazuju na dobru turističku sezonu. Broj takvih minuta veći je za 45 posto u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Na tržištu usluge televizije najveći broj kućanstava, njih gotovo 60 posto, koristi neki od oblika naplatne televizije, što je vidljivo i po porastu prihoda naplatne televizije koji su za pet posto viši u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupni odlazni promet operatora od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži u odnosu na drugo tromjesečje 2020. za 12 je posto niži.

Više: HAKOM

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next