Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Regulatori stisnuli, Lockheed Martin odustao od akvizicije Istaknuto

Regulatori stisnuli, Lockheed Martin odustao od akvizicije

Američka korporacija Lockheed Martin odustala je od preuzimanja proizvođača raketnih motora Aerojet Rocketdyne Holdings.

Akvizicija vrijedna 4,4 milijarde američkih dolara propala je nakon što je američko regulatorno tijelo Federal Trade Commission (FTC) prošlog mjeseca jednoglasno donijelo odluku o pokretanju tužbe kojom bi ju pokušali blokirati zbog mogućeg stvaranja monopola.

Spajanje je bilo najavljeno krajem 2020. godine. U međuvremenu je kritizirano zbog toga što bi Lockheedu moglo dati dominantnu poziciju u segmentu proizvodnje raketnih motora na čvrsta goriva, ključnog dijela američke proizvodnje projektila.

Umalo pa presedan

U Lockheedu su tvrdili kako bi preuzimanje bilo korisno za cijelu industriju jer bi povećalo učinkovitost i brzinu, kao i donijelo značajno sniženje troškova za američku vladu. Nakon što je FTC podigao tužbu zaključili su kako je prekid te transakcije u najboljem interesu njihovih dioničara, piše CNN.

Sporazum o spajanju nije predvidio naknadu u slučaju odustajanja zbog protivljenja regulatornih agencija. Te agencije već desetljećima nisu sudski pokušale osporiti akvizicije u području vojne industrije.

Među kritičarima planiranog preuzimanja bila je i američka senatorica iz redova Demokratske stranke Elizabeth Warren, koja je zatražila da FTC istraži mjere koje su u Lockheedu najavili kako bi spriječili zlorabu akvizicije za stjecanje nepoštene tržišne prednosti, piše Reuters.

Prema Lockheedovim podacima, njihovo poslovanje s Aerojetom čini 33 posto ukupnih prihoda te tvrtke.

Osim Lockheed Martina, među njihovim klijentima su Pentagon, NASA, Boeing, Raytheon i United Launch Alliance.Njihove raketne motore koristi se u nizu raketnih sustava, među kojima je i Stinger. Razvijaju i proizvode nadzvučne raketne motore na tekuća i čvrsta goriva, ali i niz drugih tehnologija koje se koriste u svemiru, obrani i općenito komercijalne svrhe.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next