Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Donald Trump je navodno prikupio milijardu USD za svoju društvenu mrežu Istaknuto

Donald Trump je navodno prikupio milijardu USD za svoju društvenu mrežu

Nova tehnološka tvrtka bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa navodno je prikupila milijardu američkih dolara investicija.

Kako se dosad u više navrata pokazalo kako Trumpove izjave ne treba uzeti zdravo za gotovo i ne postoji način kako provjeriti je li tvrdnja prema kojoj je prikupio poveći iznos u vrlo kratko vrijeme doista točna i istinita, uzmite ju s dozom skepse.

Nije, naravno, nemoguće da se to dogodilo - Trump ima veliki broj pristaša, među kojima je nemali broj ljudi s milijunima, pa i milijardama na bankovnim računima. Ipak, određena doza opreza nije naodmet.

Veliki planovi, zasad još ništa konkretno

U priopćenju za javnost Trump je naveo kako milijarda USD ulaganja šalje važnu poruku velikim tehnološkim tvrtkama kako "cenzura i politička diskriminiacija moraju biti okončane". Štoviše, najavio je kako će Trump Media and Technology Group (TMTG) - skupi li još novca - biti u poziciji boriti se protiv "tiranije velikih tehnoloških tvrtki".

TMTG je najavljena u listopadu. Njen prvi proizvod bila bi društvena mreža nazvana Truth Social, koja bi s radom trebala početi u prvom tromjesječju 2022. godine. Također je u planu prikupljanje sredstava javnom ponudom dionica, putem posebno za tu svrhu osnovane tvrtke (special purpose acquisition company, SPAC).

SPAC bi omogućio spajanje TMTG-a s tvrtkom Digital World Acquisition, čija je glavna svrha zaštititi Trumpove tehnološke tvrtke od objave financijskih podataka nužnih kad je riječ o tradicionalnoj javnoj ponudi dionica.

Trump je obećao kako će beta izdanje Truth Sociala biti spremno za studeni ove godine. Ali, sad smo već u prosincu, a od te društvene mreže još nema ni traga ni glasa, piše Gizmodo. Navodno je TMTG do novca pokušavao doći i prodajom udjela u hedge fondovima te uredskih prostora.

Američka senatorica Elizabeth Warren zatražila je od regulatorne agencije Securities and Exchange Commision istragu planiranog spajanja zbog sumnje u kršenje zakona vezanih uz objavu financijskih podataka. Zasad nije poznato hoće li SEC doista pokrenuti istragu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next