Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kineske vlasti traže povlačenje Didija s Njujorške burze Istaknuto

Kineske vlasti traže povlačenje Didija s Njujorške burze

Kineski regulatori zatražili su od šefova tvrtke Didi Global izradu plana povlačenja s Njujorške burze zbog zabrinutosti oko sigurnosti podataka.

Preciznije rečeno, problem je u mogućem curenju osjetljivih podataka. Kako piše Reuters, trenutno se razmatraju opcije potpunog povlačenja s burza kapitala ili prebacivanja na burzu u Hong Kongu nakon povlačenja s NYSE.

Dođe li do privatizacije, dioničarima će biti ponuđen otkup za barem 14 američkih dolara po dionici, što je bila cijena tijekom javne ponude dionica. Niža ponuda toliko brzo nakon javne ponude dionica - provedena je tijekom lipnja ove godine - mogla bi dovesti do tužbi i otpora dioničara. Od lipnja do danas vrijednost Didijeve dionice pala je za 42 posto, na 8,11 USD.

Loše vijesti za SoftBank

Ta se tvrtka zamjerila kineskim vlastima nakon što je nastavila s postupkom uvrštavanja u kotaciju Njujorške burze iako su regulatori tražili odgodu dok ne završe s provjerom načina upravljanja podacima. 

Nedugo zatim pokrenuta je istraga protiv Didija zbog načina na koje prikupljaju i koriste osobne podatke. U regulatornoj agenciji koja stoji iza istrage tvrde kako podaci bivaju prikupljeni ilegalno. Naložili su trgovinama aplikacija uklanjanje 25 aplikacija kojima upravlja Didi.

U Didiju su tada tvrdili kako su obustavili registraciju novih korisnika i najavili uvođenje promjena kako bi se uskladili s pravilima vezanima uz nacionalnu sigurnost i osobno korištenje podataka. Također su obećali zaštititi prava korisnika.

Najveći vlasnički udio u Didiju drži fond SoftBank Vision (21,5 posto). Slijede Uber s 12,8 posto i Tencent sa 6,8 posto.

Cijena dionice japanske banke SoftBank, u čijem je vlasništvu fond SoftBank Vision, pale su za blizu pet posto nakon objave vijesti o mogućem povlačenju Didija s Njujorške burze, piše CNBC.

Povlačenje s burze po nalogu države bio bi potez bez presedana. Ali, tehnološke su tvrtke već neko vrijeme pod pojačanim pritiskom službenog Pekinga, koji je uveo niz strožih mjera kad je riječ o regulaciji tog sektora.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next