Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nijemci se odriču ugljena osam godina ranije od planiranog Istaknuto

Nijemci se odriču ugljena osam godina ranije od planiranog

Njemačka namjerava prestati koristiti ugljen do 2030. godine, osam godina ranije nego što je bilo dosad planirano.

U istoj godini žele dobivati 80 posto električne energije iz obnovljivih izvora. Kako bi to bilo moguće namjeravaju u idućih osam godina instalirati 200 gigavata pogona za proizvodnju solarne energije i barem 30 gigavata vjetroelektrana.
Taj je plan dio dogovora Socijaldemokratske stranke s koalicijskim partnerima, Zelenima i Liberalnim demokratima.

U pripremi su i druge mjere, poput poticaja za napuštanje korištenja fosilnih goriva u korist obnovljivih izvora energije. Za iduću je godinu u planu usvajanje novog programa zaštite klime i smanjenje administracije kako bi se omogućilo što brže prihvaćanje obnovljivih izvora energije.

Smanjenje stakleničkih plinova ostaje na istoj razini

Na zadnjim parlamentarnim izborima Zeleni su osvojili 118 zastupničkih mjesta u Bundestagu, što je njihov najbolji rezultat dosad.

Očekuje se kako će šefica Zelenih Annalena Baerbock postati ministricom vanjskih poslova u novoj vladi, dok će njen kolega Robert Habeck preuzeti poziciju dokancelara i nadgledati energetsku transformaciju.

Zanimljivo, tročlana koalicija nije postavila agresivnije ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova. Stoga Njemačka i dalje cilja smanjenje na 65 posto razine iz 1990. godine do 2030. godine.

Procjenjuje se kako Njemačka mora smanjiti emisije stakleničkih plinova za barem 70 posto do kraja ovog desetljeća kako bi ostala u okviru ograničenja od 1,5 Celzijusovih stupnjeva, postavljenog Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama, piše Tech Crunch.

Zeleni su također u sklopu dogovora sa socijaldemokratima pristali na značajan kompromis. Njemačka će, naime, u prijelazu s ugljena na obnovljive izvore energije koristiti prirodni plin.

Kritičari ističu kako je koalicija trebala postaviti ambicioznije ciljeve kad je riječ o prihvaćanju vozila na električni pogon. Vlada planira tek 15 milijuna električnih vozila na njemačkim cestama do 2030. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next