Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SpaceX bi mogao uskoro vrijediti 150 mlrd. USD Istaknuto

SpaceX bi mogao uskoro vrijediti 150 mlrd. USD

Tvrtka SpaceX pregovara o mogućoj ponudi serije sekundarnih dionica, što bi njenu vrijednost podiglo za 20 posto, na 150 milijardi američkih dolara.

Ova bi ponuda trebala pomoći zaposlenicima i dioničarima koji žele unovčiti svoje udjele. U suprotnosti je s najavama koje se moglo čuti ranije, a prema kojima bi bila izdana posve nova tranša dionica, s ciljem prikupljanja milijarde USD za SpaceX.

Pregovori s potencijalnim investitorima vode se oko cijene od 85 USD za dionicu, više nego 70 USD koliko je postizala tijekom ove godine.

Sličan plan i za Twitter?

Zanimanje ulagača u suprotnosti je sa smanjenjem tržišne vrijednosti za brojne startupove u naprednoj fazi razvoja u koje su novac uložili fondovi za rizične investicije, do koje je došlo zbog naglog porasta kamatnih stopa i turbulentnog stanja na tržištu.

SpaceX je jedna od najvrijednijih privatnih tvrtki na svijetu. Redovno su zaposlenicima nudili programe za likvidnost zaposlenicima i ranim ulagačima kako bi mogli prodati dionice na sekundardnom tržištu, a tvrtka ne mora ići u javnu ponudu dionica.

Trenutna procjena vrijednosti još nije fiksna. Bilo koji plan prodaje dionica još može biti promijenjen, piše Reuters.

Vijest o novoj rundi financiranja prvi je objavio Bloomberg News. Elon Musk ju je nekoliko sati po objavi na Twitteru nazvao lažnom, iako nije ponudio pojedinosti.

Musk je također bio rekao kako slične programe namjerava ponuditi i u Twitteru, kojeg je nedavno preuzeo za 44 mlrd. USD.

Za SpaceX 2022. je bila dobra godina, tijekom koje su prvi put u zadnje tri godine lansirali raketu Falcon Heavy, trenutno najmoćniju na svijetu. Za početak prosinca planirano je prvo lansiranje sustava Starship u orbitu oko Zemlje.

Također, konstelacija satelita Starlink mogla bi postati velikim izvorom prihoda s komercijalnim aplikacijama poput, primjerice, pristupa širokopojasnom internetu u zrakoplovima, usluge predstavljena tijekom prošlog mjeseca.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next