Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Jeff Bezos i šefovi Amazona možda su lagali američkom Kongresu Istaknuto

Jeff Bezos i šefovi Amazona možda su lagali američkom Kongresu

Direktori Amazona, uključujući i Jeffa Bezosa, možda su lažno svjedočili ili namjerno zavaravali tijekom svjedočenja u američkom Kongresu.

Članovi Odbora za pravosuđe (House Judiciary Committee) američkog Kongresa mogli bi preporučiti kriminalističku istragu protiv Amazona.

Pet članova tog tijela poslalo je pismo novom prvom čovjeku Amazona Andyju Jassyju, koji je Bezosa na toj poziciji naslijedio u srpnju ove godine. Povod je izvješće agencije Reuters prema kojem je ta tvrtka kopirala proizvode i namještala rezultate pretraživanja u Indiji kako bi poboljšala prodaju vlastitih proizvoda.

U pismu je navedeno kako pisanje Reutersa i drugih medija o toj temi smatraju vjerodostojnim i ukazano kako je u izravnoj suprotnosti s onim što su im Bezos i društvo rekli pod zakletvom. U najboljem slučaju riječ je o namjernom zavaravanju, a u najgorem o laganju, što je kazneno djelo po američkom saveznom zakonu, upozorili su članovi Odbora za pravosuđe. 

Barem su dva direktora znala

U Amazonu su odbacili optužbe o obmanjivanju američkih zakonodavaca i istaknuli kako su zatražili ispravku netočnih navoda u spornim člancima u medijima.

Odbor za pravosuđe od 2019. godine istražuje tršišno natjecanje na digitalnim tržištima, piše BBC. Između ostalog, ta je istraga obuhvatila Amazonovo korištenje podataka trećih strana i nepošteno favoriziranje njihovih proizvoda na štetu drugih.

Bezos je tijekom svjedočenja ustvrdio kako Amazon zaposlenicima zabranjuje korištenje podataka o pojedinačnim prodavateljima u korist proizvoda te tvrtke. Ali, Reutersova je istraga - temeljena na tisućama stranica internih Amazonovih dokumenata do kojih su u toj agenciji došli - pokazala kako su u Amazonu potajno manipulirali rezultate pretrage kako bi vodili do njihovih proizvoda.

Za to su znala bar dva visoko pozicionirana Amazonova direktora, navedeno je u Reutersovom izvješću.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next