Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kraj ere: Jeff Bezos više nije šef Amazona Istaknuto

Jeff Bezos Jeff Bezos Amazon

Jeff Bezos odlazi sa čelne pozicije Amazona kao najbogatiji čovjek na svijetu.

Od ponedjeljka, 5. srpnja, Jeff Bezos više neće biti glavni izvršni direktor Amazona, tvrtke koju je osnovao prije 27 godina i od tada pretvorio u globalnog diva digitalne trgovine vrijednog 1,7 bilijuna USD.

Prema top-listi časopisa Forbes najbogatiji je čovjek na svijetu. Procjenjuje se kako raspolaže s blizu 202 milijarde američkih dolara. Kad je 1998. godine prvi put uvršten u taj popis vrijedio je tek šest mlrd. US.

Samo tijekom 2019. godine njegovo je bogatstvo poraslo za 73 posto. I to usprkos tome što je nakon razvoda njegova bivša supruga MacKenzie Scott dobila četvrtinu dionica Amazona koje je u tom trenutku posjedovao.

Oko 90 posto Bezosovog bogatstva je u Amazonovim dionicama. Ostalo je raspršeno na njegove druge interese, poput svemirske tvrtke Blue Origin i novina Washington Post.

Inovacije i kritike

Uspon Amazona bio je obilježen nizom inovacija. Bez pretjerivanja se može reći kako je ta tvrtka sa Bezosom na čelu postavila temelje moderne digitalne trgovine kakvu danas poznajemo i uzimamo zdravo za gotovo.

S druge strane, već je godinama izložen oštrim kritikama zbog lošeg postupanja prema radnicima (ta ih tvrtka zapošljava više od 1,2 milijuna diljem svijeta), dok regulatorne agencije u više država ispituju njene monopolističke postupke prema partnerima i klijentima. Također su mu zamjerali to što je u više navrata izbjegao plaćanje poreza saveznim vlastima - jednom je čak dobio i povlasticu za svoju djecu - kao i zbog niza, blago rečeno, neobičnih (pa i glupih) patenata.

Kormilo Amazona će preuzeti šef Amazon Web Services Andy Jassy. Ta je tvrtka prošle godine ostvarila 386 mlrd. USD prihoda od digitalne trgovine, računalstva u oblaku, prodaje namirnica, umjetne inteligencije, streaminga medija i drugih aktivnosti.

No, ne treba očekivati kako će se 57-godišnji milijarder doista primiriti. Bezos će ostati izvršnim predsjednikom Amazona, a već se priprema za let u svemir.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next