Biz Tech web portal powered by vidi logo2

TikTok želi prikupljati i biometrijske podatke korisnika Istaknuto

TikTok želi prikupljati i biometrijske podatke korisnika

U pravila korištenja popularne video aplikacije TikTok u Sjedinjenim Državama nedavno su dodane nove odredbe koje otvaraju mogućnost prikupljanja korisničkih biometrijskih podataka i informacija.

Među njima su skenovi lica i glasa, piše Tech Crunch. Zasad nije jasno što bi opravdati automatsko prikupljanje osjetljivih podataka te vrste. Iz TikToka su tek poručili kako je riječ o pojašnjenju te kako će zatražiti dozvolu korisnika ukoliko će takvo prikupljanje biti aktivirano.

TikTok je i dosad prikupljao veliku količinu raznovrsnih korisničkih podataka. Prvi dio novog odjeljka objašnjava kako bi među podacima koje će skupljati mogli biti predmeti i krajolici u sadržajima koje korisnici objavljuju, značajke lica i tijela, izgovorene riječi...

Zvuči kao zadiranje u privatnost korisnika u priličnoj mjeri, ali ne odskače značajno od prakse u drugim društvenim mrežama. Instagram, recimo, koristi prepoznavanje objekata kako bi omogućio opisivanje onog što se nalazi na slikama za osobe koje ih ne mogu vidjeti, ali i za preciznije ciljanje oglasa.
Također, lokacija i krajolik mogu pomoći pri korištenju proširene stvarnosti, dok prebacivanje izgovorenih riječi u tekst omogućava značajke poput TikTokovih automatskih potpisa pod sadržaj.

Reakcija na moguće tužbe?

Ipak, prikupljanje biometrijskih podataka je problematično. Ne samo zbog toga što nije jasno čemu bi u stvari trebalo služiti, već i radi toga što je objašnjenje prilično općenito i nejasno.

TikTok je za predsjedničkog mandata Donalda Trumpa bio optužen za ugrožavanje nacionalne sigurnosti SAD-a, zbog čega mu je prijetila zabrana djelovanja. Sudovi su zabranu privremeno zaustavili, na što se savezne vlasti žalile.

Aktualni predsjednik Joe Biden tu je žalbu privremeno stavio na čekanje dok njegova administracija ne provjeri kako stvari stoje. Dosad se nije o tome oglasio, ali je potpisao uredbu kojom se Amerikancima ograničava mogućnost ulaganja u kineske tvrtke povezane s praćenjem i nadzorom.

Uz to, TikTokova objava dolazi nakon sudske nagodbe vrijedne 92 milijuna američkih dolara, nakon zajedničke tužbe zbog kršenja zakona koji regulira zaštitu privatnosti kad su biometrijski podaci u pitanju u američkoj saveznoj državi Illinois.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next