Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Stack Overflow dobio je novog vlasnika Istaknuto

Stack Overflow dobio je novog vlasnika

Legendarno web odredište namijenjeno programerima Stack Overflow prodano je najvećoj europskoj investicijskoj tvrtci Prosus N.V.

Prosus je za Stack Overflow platio 1,8 milijardi američkih dolara. To im je jedna od najvećih pojedinačnih investicija dosad i prvi izravni ulazak u segment obrazovanja za tehnološki sektor. Prije su ulagali u platforme online koje se bave dostavom hrane, oglasima i financijskim tehnologijama.

Vijest je objavljena na Prosusovom web odredištu, a na svojim su ju blogovima komentirali i suosnivač Stack Overflowa Joel Spolsky te glavni izvršni direktor Prasanth Chandrasekar. Zasad nema naznaka kako će promjena vlasnika na bilo koji način ozbiljnije utjecati na poslovanje Stack Overflowa. Trebao bi nastaviti poslovati samostalno i zadržati sadašnje zaposlenike.

Sto milijuna posjetitelja mjesečno

Od 2008. godine, kad je pokrenut, Stack Overflow opslužuje razvojne i druge programere koji traže odgovore na pitanja i nedoumice vezane uz pisanje računalnog koda. S vremenom su počeli nuditi i odgovore na pitanja iz drugih područja pa danas pokrivaju niz drugih kategorija kao što su kultura, rekreacija, umjetnost, znanost, poslovanje i tome slično.Prema podacima analitičkog alata Amazon Alexa, Stack Overflow 46. je web odredište na svijetu po količini prometa kojeg bilježi. Prema podacima same tvrtke imaju više od 100 milijuna posjetitelja svaki mjesec.

Prosus je tvrtka sa sjedištem u Amsterdamu u Nizozemskoj. U svom ulagačkom portfelju imaju tvrtke diljem svijeta. Između ostalog, drže najveći pojedinačni udio u kineskoj tvrtci za igre i društvene mreže Tencent.

Udio od 46,5 posto u Tencentu su, piše Ars Technica, kupili još 2001. godine za 34 milijuna USD. Početkom ove godine prodali su dva posto udjela za 14,6 mlrd. USD, nakon čega im je ostao udio od 28,9 posto, vrijedan približno 200 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next