Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Employer Branding: Kako do najboljih mladih IT stručnjaka Istaknuto

Employer Branding: Kako do najboljih mladih IT stručnjaka

Ciriški Informatics Europe podržan od strane Europske komisije prošle je godine objavio izvještaj o tome kako premostiti rupu između potreba i postojećih talenata u ICT sektoru u Europi. Europska unija trenutačno ima zaposleno oko devet milijuna ljudi u informatičkom sektoru ili zanimanjima vezanima uz IT. To je čak dva milijuna više nego prije pet godina, a ta brojka nevjerojatno raste. Unatoč tom rastu zaposlenih, istovremeno na mnogim natječajima nedostaje IT djelatnika.

Kreatori studije predložili su neka rješenja o stvaranju stabilnog dotoka novih IT talenata i doškolovavanja trenutačne radne snage. No, dok se to ne dogodi, svi u Europi i u Hrvatskoj borit će se za isti bazen radne snage.

S obzirom na ubrzani proces digitalne transformacije, informatičke stručnjake nasušno trebaju sve tvrtke, a ne samo developerske, tehnološke i druge iz ICT sektora. I jedni i drugi nalaze se u istoj ravnini, s tim da uspješne developerske kompanije imaju prednost u privlačenju mladih IT kadrova. One godinama isključivo akviziraju IT-jevce i razumiju njihove pain pointove, mogu ponuditi karijerni razvoj radom na najnovijim tehnologijama i projektima.

Godinama se ponavlja narativ o nedostatku IT kadrova u Europi i Hrvatskoj pa smo se mi odlučili baviti temom kako privući mlade talente, IT stručnjake u nastajanju i one friške iz klupa IT fakulteta i učilišta.
Postoji razlika između privlačenja i odabiranja IT stručnjaka. Iako je situacija s manjkom dramatična, to ne znači da se budzašto mora zaposliti prvi IT diplomant koji uđe kroz vrata.

S naše dvije poznate tvrtke razgovarali smo o tome kako odabrati mlade IT stručnjake i vjerujemo da ćete kroz njihov primjer dobiti bolju predodžbu na što se uspješni IT poslodavci fokusiraju kod odabira novih talenata. Takav pristup može se donekle prenijeti i u non-IT tvrtke. Ovdje treba napomenuti da se ta granica između IT i ne IT tvrtki polako briše upravo zbog zakonitosti novog doba kada ulazimo u četvrtu industrijsku revoluciju na krilima AI, machine learning i Big Data tehnologija.

Kako bismo otkrili kako uspješne hrvatske tvrtke pronalaze i kako odabiru nove mlade ICT kadrove, obratili smo se Tomu Cvitkoviću, Head of Talent u Q agencyju i Nataši Margetić Lukić, voditeljicom ljudskih potencijala u Poslovnoj inteligenciji, koji su nam otkrili na koji način to oni rade.
Čitavu temu o Employer Brandingu i izjave hrvatskih stručnjaka možete pronaći na ovoj poveznici: https://www.vidi.hr/Lifestyle/Business-3.0/Kako-do-najboljih-mladih-IT-strucnjaka

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next