Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon tužbe Amerikanci skinuli Xiaomi s crne liste Istaknuto

Nakon tužbe Amerikanci skinuli Xiaomi s crne liste

Sjedinjene Države i službeno su uklonile Xiaomi s popisa tvrtki s kojima američke kompanije ne smiju poslovati.

Američki sud za okrug Columbia izdao je konačni nalog kojim je poništena oznaka koju je Xiaomiju dodijelilo američko Ministarstvo obrane, a koja ju je karakterizirala kao "tvrtku kineske komunističke vojske". Iz Xiaomija su poručili kako su zahvalni korisnicima, partnerima, zaposlenicima i dioničarima na podršci te ponovili kako su otvorena i transparentna tvrtka izlistana na tržištu kapitala.

Zbog te oznake Amerikanci nisu mogli ulagati u Xiaomi. Dodijeljena je 14. siječnja ove godine, tijekom posljednjeg tjedna u kojem je na vlasti bio predsjednik Donald Trump, piše Verge. Već idućeg mjeseca Xiaomi je tužio američku vladu, da bi tijekom ožujka uspjeli dobiti i privremenu blokadu primjene sporne oznake. Sud ju je tom prilikom nazvao "proizvoljnom i hirovitom" te pristao blokirati primjenu kako bi se izbjeglo nanošenje nepopravljive štete kineskoj tvrtci.

Početkom svibnja Xiaomi i Ministarstvo obrane objavili su kako su došli do sporazuma kojim će riješiti sporna pitanja.

Huawei i dalje na čekanju

Uklanjanje prepreka za poslovanje s američkim tvrtkama svakako je dobra vijest za Xiaomi, ali zasad nema naznaka kako bi se administracija predsjednika Joea Bidena mogla odlučiti na ukidanje sankcija koje je Trump uveo drugom kineskom divu, tvrtci Huawei.

Njihova je pozicija utoliko složenija jer osim potrošačke elektronike proizvode i mrežnu opremu, u kojoj više američkih političara vidi prijetnju nacionalnoj sigurnosti. U Huaweiju, čini se, ne računaju na to kako bi sankcije mogle biti povučene u dogledno vrijeme.

Kao što smo već pisali, za početak lipnja najavili su predstavljanje vlastitog operativnog sustava Harmony koji bi im trebao omogućiti veću razinu nezavisnosti i samostalnosti. A njihov prvi čovjek Ren Zhengfei pozvao je na zaokret u poslovanju prema softveru kako bi izbjegli američke sankcije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next