Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Huawei će 2. lipnja predstaviti konkurenciju Androidu Istaknuto

Huawei će 2. lipnja predstaviti konkurenciju Androidu

Kineski div Huawei će u srijedu, 2. lipnja, predstaviti svoj novi operativni sustav za pametne telefone Harmony.

Zasad još nije jasno hoćemo li tada moći vidjeti i nove modele mobitela s prvim izdanjem operativnog sustava Harmony. Očekuje se kako će 200 milijuna uređaja s tim operativnim sustavom biti isporučeno do kraja godine.

Osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei pozvao je navodno zaposlenike na preobrazbu te tvrtke u softverskog diva kako bi ublažili štetne posljedice američkih sankcija. Zhengfei je uvjeren kako će Huawei ulaskom u vlastitu proizvodnju softvera dobiti veću razinu nezavisnosti i samostalnosti. Kako bi to bilo moguće, kineski div morat će privući više softverskih stručnjaka iz inozemstva.

Može li zamijeniti Android?

Zbog sankcija koje je uveo bivši američki predsjednik Donald Trump Huawei od 2019. godine ne može koristiti Google Mobile Services, paket usluga na kojem se temelji većina aplikacija za Android. Aktualna administracija predsjednika Joea Bidena ne samo što je ostavila sankcije na snazi već ih je početkom ožujka i pooštrila. 

Amerikanci su, piše Reuters, Huawei također ograničili u proizvodnji vlastitih procesora, kao i nabavci ključnih komponenti. Zbog toga je nekad najveći proizvođač mobitela na svijetu pao na šesto mjesto tijekom prvog tromjesječja ove godine, sa četiri posto tržišnog udjela.

Uvođenje vlastitog operativnog sustava moglo bi značiti kako se Huawei više uopće neće oslanjati na Googleov operativni sustav Android. Hoće li tomu doista biti tako, ostaje za vidjeti.

Naime, Harmony (odnosno Hongmeng, kako ga nazivaju u Kini) već je neko vrijeme prisutan kao operativni sustav za uređaje iz domene interneta stvari. Kao alternativa Androidu najavljen je neposredno nakon uvođenja sankcija, ali sve dosad nismo vidjeli izdanje koje bi bilo u potpunosti zaseban i samostalan operativni sustav.

Dvojbeno je i koliko doista može konkurirati Androidu, trenutno najraširenijem operativnom sustavu na svijetu, pogotovo na američkom i europskom tržištu gdje su se korisnici navikli na aplikacije i servise koje Android nudi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next