Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Podignuta tužba protiv Amazona zbog ilegalnog podizanja cijena Istaknuto

Podignuta tužba protiv Amazona zbog ilegalnog podizanja cijena

Državni tužitelj za Washington D.C. Karl Racine podigao je tužbu protiv Amazona u kojoj američkog diva e-trgovine optužuje za nepoštenu manipulaciju cijenama i gušenje inovacije.

U tužbi je navedeno kako je Amazon održavao i zlorabio monopolističku poziciju prisiljavajući ugovorima trgovce koji su koristili njegovu platformu da svoje proizvode na drugim platformama ne nude po nižim cijenama. To je, tvrdi državni tužitelj, za posljedicu imalo održavanje cijena na umjetno visokoj razini u cijelom segmentu trgovine online u Sjedinjenim Državama. Takvom su praksom oštećeni i Amazonovi partneri i potrošači, piše CNBC.

Amazonova platforma za za trgovanje trenutno ima na milijune korisnika i drži više od pola ukupne prodaje zabilježene u toj tvrtci. Sporna je praksa bila dijelom redovnog Amazonovog poslovanja sve do ožujka 2019. godine, kada je potiho uklonjena nakon što su se sve učestalije počele pojavljivati optužbe o nelojalnoj konkurenciji.

Sam krenuo u obračun

Racineov cilj je okončati navodno nelegalne dogovore o cijenama koje u Amazonu koriste kako bi izgurali konkurenciju. Zatražio je plaćanje odštete i penala kako bi slične prakse bile obeshrabrene u budućnosti.

U Amazonu tvrde kako je državni tužitelj Racine sve krivo shvatio jer prodavatelji sami određuju cijenu proizvoda koje nude u njihovoj trgovini. Upozorili su kako bi presuda u korist tužitelja mogla dovesti do povećanja cijena za potrošače.

Spornim dogovorima bavili su se i u Odboru za pravosuđe Zastupničkog doma SAD-a, temeljem 400 i više stranica dugog izvješća koje im je dostavljeno prošle jeseni.

Tužba protiv Amazona stigla je nekoliko mjeseci nakon sličnih optužnica protiv Facebooka i Googlea. Ali, u tim su slučajevima snage udružile više američkih saveznih država, dok je u obračun s Amazonom krenuo samo Racine.

Državni tužitelj za glavni grad SAD-a uvjeren je kako se može samostalno nositi s tvrtkom Jeffa Bezosa. Ipak, nije isključio mogućnost uključivanja drugih saveznih država ili saveznih vlasti, iako ne zna postoje li doista takvi planovi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next