Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Goldman Sachs: Bankama su kriptovalute sve važnije Istaknuto

Goldman Sachs: Bankama su kriptovalute sve važnije

David Solomon, glavni izvršni direktor banke Goldman Sachs, tijekom redovnog je razgovora o poslovnim rezultatima te banke istaknuo je kako su bitkoin, kriptovalute i digitalizacija novca općenito postali prilično važni za najveće financijske institucije koje posluju na američkom Wall Streetu.

"Središnje banke razmatraju digitalne kriptovalute ne bi li otkrile načine kako primijeniti ovu tehnologiju na lokalnim tržištima i utvrdile njen dugoročan utjecaj na globalne sustave plaćanja.

Značajan je fokus stavljen i na kriptovalute poput bitkoina, čija je putanja manje jasna dok tržišni dionici procjenjuju koje su im mogućnosti pohrane vrijednosti na raspolaganju", rekao je Solomon, a prenosi The Block.

Goldman Sachs nedavno je privukao pozornost medija i javnosti prijedlogom prema kojem bi klijentima čijim privatnim bogatstvom upravljaju ponudili pristup proizvodima temeljenim na bitkoinu. Solomon je potvrdio kako nastavljaju tražiti načine kako proširiti svoje kapacitete u tom smislu te istaknuo kako - usprkos tome što banke još ne mogu trgovati bitkoinom - kriptovalute smatra važnim za budućnost globalnih financijskih sustava.

Ipak, proizvodi Goldman Sachsa temeljeni na bitkoinu neće biti dostupni u dogledno vrijeme.Solomon je naglasio kako trenutno nisu fokusirani na ponudu koja bi obuhvaćala digitalne novčanike s kriptovalutama, već su u tom pogledu više usredotočeni na institucionalno poslovanje.

Sprema se akcija vlasti protiv kriptovaluta?

S druge strane, glavni izvršni direktor Krakena Jesse Powell upozorio je kako bi vlasti diljem svijeta mogle uskoro početi suzbijati korištenje bitkoina i drugih kriptovaluta, piše CNBC. Kraken je jedna od najvećih mjenjačnica za te valute na svijetu.

Naime, i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde i američka ministrica financija Janet Yellen nedavno su izrazile zabrinutost zbog toga što se bitkoin koristi za pranje novca, financiranje terorizma i druge ilegalne aktivnosti. Postoje naznake kako je korištenje krioptovaluta za nezakonite djelatnosti u padu. Prema podacima tvrtke Chainalysis, za te se svrhe trenutno koristi tek 0,34 posto ukupnog volumena kriptovaluta u optjecaju. Prošle godine taj je udio iznosi dva posto

Vrijednost kriptovaluta zadnjih je tjedana u usponu. Bitkoin je dosegnuo rekordnu razinu od 61 tisuće američkih dolara prošlog mjeseca, nakon čega se nije spustio ispod 60 tisuća USD.
.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next