Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Spor između platforme za kriptovalute Binance i Nigerije: Rukovoditelj poriče pranje novca Istaknuto

Spor između platforme za kriptovalute Binance i Nigerije: Rukovoditelj poriče pranje novca

Jedan od rukovoditelja tvrtke za trgovanje kriptovalutama Binance izjavio je da nije kriv po optužbama za pranje novca pred nigerijskim sudom.

Američki državljanin Tigran Gambaryan uhićen je u veljači, zajedno sa svojim kolegom Nadeemom Anjarwallom, koji je dvostruki državljanin Ujedinjenog Kraljevstva i Kenije.

Zadržali su ih u trenutku kada je Nigerija optužila Binance za stvaranje ekonomske krize u zemlji.

Prije dva tjedna Nadeem Anjarwalla pobjegao je iz pritvora i njegova trenutna lokacija nije poznata.

U ponedjeljak je Gambaryan odbio pet optužbi za pranje novca koje je protiv njega podnijela Nigerijska komisija za ekonomske i financijske zločine (EFCC).

Nakon saslušanja, prebačen je u ispravljački centar Kuje, zatvor u glavnom gradu, Abuji. U toj ustanovi ranije su bili zatvoreni od džihadista do političara.

Gambaryan i Anjarwalla prethodno su bili zadržani na nepoznatoj lokaciji.

U izjavi objavljenoj nakon saslušanja u ponedjeljak, supruga Tigrana Gambaryana, Yuki, rekla je: "Previše sam slomljena što mog nevinog supruga šalju u zatvor u kojem su poznati teroristi i ubojice... neprihvatljivo je da se ovako postupa prema potpuno nevinom čovjeku".

Glasnogovornik tvrtke Binance rekao je da su optužbe protiv Gambaryana "besmislene".

Rekli su BBC-ju: "Duboko smo razočarani što je Tigran Gambaryan, koji nema ovlasti za donošenje odluka u tvrtki, i dalje zadržan."

EFCC je optužio Binance - za koji se vjeruje da je jedna od najpopularnijih kriptovalutnih platformi u Nigeriji - zajedno s Gambaryanom i Anjarwallom, za pranje 35,4 milijuna dolara (32,6 milijuna eura).

U veljači su Gambarayan, koji je zadužen za suzbijanje financijskog kriminala u tvrtki Binance, i Anjarwalla, koji je regionalni menadžer Binancea za Afriku, bili zadržani nakon dolaska u Nigeriju na sastanke o operacijama platforme u zemlji.

Tvrtki Binance je kasnije tog istog tjedna naređeno da plati kaznu od deset milijardi dolara.

Vlada ih je optužila za špekulacije s valutom i fiksiranje tečajeva, što je dovelo do slobodnog pada lokalne valute koja se zove naira. 

Slabljenje naire, zajedno s inflacijom hrane i rastućim troškovima života, izazvalo je ekonomsku krizu u Nigeriji.

Binance nije jedini - nigerijske vlasti općenito su počele suzbijati kriptovalutne platforme zbog optužbi da se koriste za pranje novca i financiranje terorizma.

Osim optužbi za pranje novca, Binance i ova dva izvršna direktora također se suočavaju s četiri optužbe za utaju poreza, podnesene od strane Savezne porezne službe (FIRS).

Nakon što je Anjarwalla pobjegao iz zemlje, nigerijske vlasti rekle su da je pobjegao sa "švercanim putnim dokumentima", ali izvor iz obitelji rekao je da je otišao "legalnim sredstvima".

Nigerija je rekla da "radi s Interpolom na međunarodnom uhidbenom nalogu za osumnjičenog".

Do ponedjeljka, Anjarwalla nije bio na Interpolovom popisu crvenih obavijesti za "međunarodno tražene bjegunce".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next