Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američke vlasti zabranile proizvodnju stablecoina BUSD Istaknuto

Američke vlasti zabranile proizvodnju stablecoina BUSD

Američko financijsko regulatorno tijelo New York State Department of Financial Services (NYDFS) naložilo je tvrtci Paxos prestanak izrade stablecoina BUSD.

Kako su priopćili iz Paxosa, do obustave proizvodnje BUSD-a će doći u utorak, 21. veljače. Tokeni koji su već u cirkulaciji su pokriveni ekvivalentnim rezervama u američkim dolarima. Navodno će to i dalje biti slučaj.
Korisnici koji su pohranili tu valutu kod Paxosa moći će ju podići tijekom veljače u dolarima ili prebaciti u stablecoin Pax Dollar.

Pod pojačanim nadzorom

Paxos će također okončati suradnju s Binanceom, najvećom svjetskom kriptomjenjačnicom. Nisu ponudili objašnjenje zašto su se na to odlučili, kao ni zbog čega je regulatorna agencija naložila prestanak proizvodnje BUSD-a.

Iz NYDFS-a su poručili kako je njihov potez bio posljedica "nekoliko neriješenih problema povezanih s Paxosovim propustima u odnosu s Binanceom". Također su naveli kako pomno prate Paxosov rad, s naglaskom na mogućnost urednog povlačenja sredstava.

Prema podacima tvrtke CoinMarketCap, BUSD je trenutno jedan od najpopularnijih stablecoina na svijetu, s 15,8 milijardi tokena u optjecaju.

U Binanceu tvrde kako je, iako se njihovo ime pojavljuje na tokenu, BUSD stablecoin u vlasništvu Paxosa, koji njime u potpunosti upravlja.

Zbog ovih vijesti Binance je zabilježio jedan od najgorih dana dosad kad je riječ o povlačenju depozita. Prema podacima tvrtke Nansen, iz te se mjenjačnice odlilo neto 873 milijuna USD. Početkom ovog mjeseca su privremeno obustavili transakcije u dolarima.

Nakon kolapsa stablecoina TerraUSD u svibnju 2022. godine i urušavanja druge po veličini kriptomjenjačnice na svijetu FTX-a u studenom, sektor digitalne financijske imovine pod pojačanim je nadzorom regulatornih agencija, piše CNN.

Američka agencija Securities and Exchange Commission proglasila je nadzor kriptoimovine ključnim prioritetom za ovu godinu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next