Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SEF: "Roboti bi mogli zamijeniti 5 milijuna poslova do 2020."

SEF: "Roboti bi mogli zamijeniti 5 milijuna poslova do 2020."

Istraživanje se provodilo u 15 zemalja koje obuhvaćaju 1,9 milijardu radnika (oko 65 posto svjetske radne snage), među kojima su Kina, Japan, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Amerika. Prema navodima svjetskog ekonomskog foruma najveća opasnost zamijene čovjeka robotom prijeti uredskim poslovima. 

Ono što se možda činilo kao znanstvena fantastika unatrag desetak godina, polako postaje sve izgledniji scenarij. Nekoliko primjera već postoji gdje su roboti zamijenili ljude u proizvodnji i uslugama. Kina trenutno radi na okviru za robotsku revoluciju kojom bi zamijenila milijune ljudskih radnika robotima, a i sam Samsung je najavio razvijanje robota za rad u kompleksnim uvjetima u tvornici zahvaljujući investiciji Južne Koreje. 

Istraživači svjetskog ekonomskog foruma tvrde kako bi preko pet milijuna poslova moglo biti zamijenjeno automatizmima do 2020.godine. Najveći rizik prijeti upravo administrativnim i uredskim poslovima.

U izvješću "The Future of Jobs" navodi se kako će sedam milijuna poslova biti izgubljeno, dok će se dva milijuna poslova ostvariti. Razlog takve promjene navodi se napredak genetike, umjetne inteligencije, robotike i ostalih tehnoloških promjena.

Dvije trećine gubitka poslova odnosit će se na administrativne i uredske poslove, no bit će i rasta u kompjuterskim, matematičarskim i inženjerskim područjima. Što se tiče ženske radne snage, navedeno je kako će ih to pogoditi disproporcionalno, zbog manjeg udjela u STEM poljima znanosti, tehnologije i inženjerstva. O ovoj vrućoj temi već se pisalo u knjigama "The Second Machine Age" i "The Rise of The Robots". Ovakav sustav mogao bi dovesti do još većeg masovnog nezaposlenja, pa je potrebno da država na vrijeme dobije signale o mogućim promjenama kako bi mogla reagirati na vrijeme. 

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next