Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vodafone će podijeliti 11 tisuća otkaza Istaknuto

Vodafone će podijeliti 11 tisuća otkaza

Vodafone će ukinuti 11 tisuća radnih mjesta tijekom tri godine. Predstavili su i plan za oporavak poslovanja nakon godina loših rezultata.

Otkazi će zahvatiti sjedište tvrtke u Velikoj Britaniji i poslovanje u drugim državama.

"Pojednostavit ćemo našu organizaciju, izbaciti složenost kako bismo ponovno bili konkurentni", rekla je glavna izvršna direktorica Margherita Della Valle.

Prije dva desetljeća Vodafone je bio najveća svjetska grupacija u segmentu mobilnih telekomunikacija, nakon što je 2000. godine kupio njemački Mannesmann u najvećem preuzimanju u povijesti. Posao je bio vrijedan više od 190 milijardi američkih dolara.

No tvrtka, koja ima poslovanje u 21 državi i ugovore o partnerstvu s lokalnim operaterima na još 46 lokacija, mučila se sa zadržavanjem tržišnog udjela.

Zaokret prema poslovnim korisnicima

Vodafone zapošljava 104 tisuće ljudi. Osim u Ujedinjenom Kraljevstvu, glavni je pružatelj usluga mobilnih mreža u Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji i dijelovima Afrike.

Della Valle, koja je na tu ulogu imenovana prije tri tjedna nakon gotovo 30 godina rada u tvrtki, rekla je da su joj prioriteti "kupci, jednostavnost i rast".

Europske telekomunikacijske tvrtke posebno su loše prošle u proteklom desetljeću, donoseći niže povrate dioničarima nego u Sjedinjenim Državama, piše CNN.

Prema planu za zaokret, Vodafone bi uložio više u poboljšanje korisničkog iskustva i više se posvetio Vodafone Businessu, odjelu koji se bavi korporativnim klijentima i koji je rastao na gotovo svim europskim tržištima na kojima je ta tvrtka prisutna.

Do strateškog preslagivanja dolazi nakon što su prihodi za godinu do ožujka porasli za samo 0,3 posto% na 45,7 milijardi eura. Prilagođena zarada pala je na 14,7 mlrd. eura zbog visokih cijena energije i slabog poslovanja u Njemačkoj, njezinom najvećem tržištu.

Vodafone je rekao da će generirati slobodni novčani tok od oko 3,3 mlrd. eura za ovu financijsku godinu, u usporedbi s 4,8 mlrd. eura za godinu do kraja ožujka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next