Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Stručnjaci za digitalnu tehnologiju Baltika udružuju snage Istaknuto

Stručnjaci za digitalnu tehnologiju Baltika udružuju snage

Drugo izdanje inicijative Digital Explorers, ovaj puta predvođeno trima baltičkim zemljama, Litvom, Latvijom i Estonijom, a u partnerstvu s Kenijom, Nigerijom i Armenijom, nedavno je pokrenuto u Bruxellesu, s tridesetak sudionika iz cijelog svijeta.

Inicijativa planira preseliti 85 digitalnih talenata u vodeće tehnološke tvrtke na Baltiku i ponuditi prilagođenu obuku i prilike za napredovanje u karijeri za 65 IT stručnjaka na lokalnoj razini.

Anita Vella, voditeljica pravnih putova i integracije pri Općoj upravi za unutarnje poslove izrazila je svoju naklonost prema programu u svojim uvodnim riječima rekavši da je Digital Explorers najbolji primjer održivog rješenja za izgradnju pravnih putova između EU-a i partnerskih regija.
"Postoji mnogo mogućnosti za obuku, ali ključno je pitanje kako spojiti te obučene ljude sa stvarnim poslovima", istaknula je Vella, dodajući da je Digital Explorers pronašao konkretno rješenje koje bi drugima moglo postati odskočna daska za izgradnju i da je udruživanje snaga Baltika izvrstan primjer duha Team Europe.

231122 osmos WEB 43

Veleposlanik Litvanije u Europskoj uniji, Arnoldas Pranckevičius, pridružio se komplimentu baltičkog duha suradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima. "Gledao sam kako ova inicijativa raste tijekom godina od njezina početka prije 5-6 godina u Vilniusu i sada širi svoje horizonte", prisjetio se. “Baltik ima veliko iskustvo sa zemljama Istočnog partnerstva, iako ograničen angažman s Afrikom. Unatoč tome, razvoj ICT sektora, koji je u središtu Digital Explorersa, nudi obostranu korist za sve uključene zemlje,” istaknuo je veleposlanik.

Jedno od vodećih načela i čimbenika uspjeha koji stoje iza Digital Explorersa je bliska suradnja s IT tvrtkama i državnim institucijama.

Osim mogućnosti preseljenja, nova iteracija Digital Explorersa nudi praksu u partnerskim zemljama kako bi talenti mogli dobiti prilagođenu i visokokvalitetnu obuku koja odgovara lokalnom tržištu. „Kako bismo odgovorili na brze promjene u svijetu i kako bi partnerstvo bilo zaista korisno za sve strane, trebali bismo inovirati, ne samo u digitalnoj tranziciji, već i u partnerstvu za talente, koje je protiv odljeva mozgova, tako da se povećavaju vještine i sposobnosti ljudi u ciljanim zemljama,” rekla je Kristi Kulu, voditeljica programa za obrazovanje u ESTDEV-u.

U razdoblju od 2023. do 2026. program Digital Explorers provodi dobro opremljeni konzorcij litavskog think-and-do-tanka OSMOS Global Partnerships, Estonskog centra za međunarodni razvoj (ESTDEV) i Latvijske udruge startupova Startin.LV.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next