Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft bi mogao porasti za 22 posto i doseći vrijednost od 3 bilijuna dolara Istaknuto

Microsoft bi mogao porasti za 22 posto i doseći vrijednost od 3 bilijuna dolara

Dionice Microsofta predviđa se da će dostići vrijednost od 3 bilijuna dolara početkom 2024. godine, budući da je tvrtka najbolje pozicionirana za monetizaciju generativnog AI-a, prema izvještaju banke Morgan Stanley.

Banka je proglasila Microsoft „Top odabirom“ te je povećala ciljanu cijenu na 415 dolara, što predstavlja potencijalni rast od 22%.

„Izgledno je da će Microsoft postati rani dobitnik“ generativne AI, izjavio je Morgan Stanley.

Prema izvješću banke Morgan Stanley, Microsoft je vjerojatno sljedeća mega tehnološka tvrtka koja će doseći vrijednost od 3 bilijuna dolara, nakon što je Apple dostigao taj prag prošlog tjedna.

Banka je proglasila dionice Microsofta „Top odabirom" i izjavila da imaju potencijalni rast od 22% u odnosu na trenutačne razine, zahvaljujući njihovoj „prednosti“ u utrci implementacije generativnog AI-a koja bi im trebala pomoći brzo monetizirati ovaj rastući trend.

„Generativni AI izgleda da će značajno proširiti područje poslovnih procesa koji se mogu automatizirati putem softvera, a Microsoft je najbolje pozicioniran u softveru da monetizira tu ekspanziju. Uz razumnu vrijednost dionica, Microsoft je naš Top odabir u segmentu velikih softverskih tvrtki“, izjavio je Keith Weiss iz Morgan Stanleyja u četvrtak.

Banka je povećala ciljanu cijenu za Microsoft za 24%, s 335 dolara na 415 dolara. Dionicama Microsofta je u četvrtak porasla vrijednost za više od 1%, dosegnuvši iznos od 342,85 dolara po dionici.

Weiss je izjavio da sposobnost Microsofta da iskoristi svoju investiciju od preko 10 milijardi dolara u OpenAI predstavlja potencijalnu dodatnu priliku vrijednu 90 milijardi dolara za tvrtku do 2025. godine, dok tvrtka integrira generativne AI tehnologije u svoje softverske ponude.

pexels-airam-datoon-15940009.jpg

Weiss je usporedio dolazak umjetne inteligencije sa „zlatnom groznicom“ koja uključuje „prodavače lopata i krampova“ te „rudare zlata“.

„Impresivno, Microsoft je zauzeo vodeće pozicije na oba fronta, Azure OpenAI usluge predstavljaju privlačnu platformu za tvrtke koje žele graditi (krampovi i lopate), te širi portfelj funkcionalnosti aplikacija baziranih na Generativnoj AI na tržištu ili u fazi pregleda, poput Github Copilota“, rekao je Weiss.

Microsoftova integracija AI mogućnosti u njihove široko popularne softverske ponude poput Office 365, Azure i GitHub trebala bi im pružiti značajnu moć u postavljanju cijene u budućnosti, prema napomeni.

Investitori bi trebali vidjeti utjecaj AI-a na Microsoftove financijske rezultate ranije nego kasnije, budući da se povećani skupovi podataka pretvaraju u veće prihode za Microsoftovu uslugu Azure u oblaku.

„S obzirom na model naplate prema potrošnji, dodatna potražnja brzo se pretvara u prihode za Azure, što investitorima pruža dobru preglednost u tu snažnu poziciju“, rekao je Weiss.

Iako su dionice Microsofta ove godine porasle oko 40%, njihova vrijednost nije pretjerano visoka prema povijesnim prosjecima, „unatoč neusporedivoj poziciji generativnog AI-a“, zaključio je Weiss.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next