Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SpaceX želi da se ekološka tužba protiv njihove rakete Starship odbaci Istaknuto

SpaceX želi da se ekološka tužba protiv njihove rakete Starship odbaci

SpaceX odbacuje optužbe da njihova raketa Starship predstavlja prijetnju za okolišno stanište divljih životinja u Boca Chica, Teksasu, i nada se da će se tužba, koja bi mogla odgoditi očekivano lansiranje njihove velike rakete, odbaciti.

Raketna tvrtka Elona Muska odgovorila je na tužbu koju je podnijela Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) nakon prvog lansiranja rakete Starship, te je zatražila da savezni sud odbaci pritužbu koju su podnijele ekološke skupine sa sjedištem u Teksasu, SpaceX je napisao u prijavi koju je podnio u petak.

U podnesku sudu, SpaceX je odbacio sve optužbe iznesene u tužbi i tvrdio da ekološke skupine nemaju zakonske osnove za svoje tvrdnje. Istovremeno, „SpaceX priznaje da je Super Heavy snažna raketa koja koristi tekući metan za pogon, i da lansiranje raketa uzrokuje toplinu, buku i svjetlost“, napisala je tvrtka u dokumentu. „SpaceX priznaje da je betonska platforma za lansiranje oštećena tijekom uzlijetanja, što je uzrokovalo raspršivanje nekih krhotina i prašine. FAA trenutno analizira podatke vezane za ovo lansiranje“

Dvostupanjska raketa Starship prvi put je lansirana 20. travnja u probnom letu. Nakon što je napustila lansirnu rampu, raketa se zadržala na usponu oko četiri minute prije nego što je izgubila kontrolu i eksplodirala na nebu. Također je raketi trebalo 40 sekundi da odgovori na naredbu za samouništenje.

Na lansirnoj rampi, manje nego idealno lansiranje izazvalo je ogromni oblak prašine i krhotina koji se širio prema okolnom području. SpaceX-ovo lansirno mjesto u Boca Chici okruženo je staništem divljih životinja koje je utočište za nekoliko ugroženih i prijetnjom izumirućih vrsta poput ocelota, običnih zviždovki i kornjača Kemp's Ridley. Čak i prije nego što je Starship poletio u nebo, prethodne aktivnosti tvrtke na lansirnom mjestu već su dovele do dramatičnog smanjenja populacija obalnih ptica i prouzročile druge štete lokalnom ekosustavu.

„Dok nacija provodi modernu eru svemirskih letova, moramo odlučiti hoćemo li zaštititi divlji svijet i zajednice koje mogu biti nepovoljno pogođene našom željom da dosegnemo zvijezde, ili ćemo ostaviti naslijeđe bespotrebnog uništenja u opustošenim tragovima raketa“, napisali su tužitelji u tužbi koja je podnesena protiv FAA-e 1. svibnja.

U tužbi, Centar za biološku raznolikost, Američko udruženje za zaštitu ptica i druge organizacije za zaštitu prirode tvrdile su da je FAA žurio s postupkom odobrenja SpaceX-ovog Starshipa bez adekvatne ekološke procjene ili zahtjeva za ublažavanje. SpaceX je brzo priskočio u pomoć FAA-i podnoseći zahtjev da postane su-tuženik u tužbi.

Tvrtka želi vidjeti Starship kako leti jer je ta velika raketa ugovorena vrijednošću od 2,89 milijardi dolara kako bi do kraja 2025. godine spustila ljude na Mjesec u sklopu NASA-ine misije Artemis 3, a zatim opet za Artemis 4 2028. godine pod odvojenim ugovorom vrijednim 1,15 milijardi dolara.

Izvršni direktor SpaceX-a obećao je još jedan testni let Starshipa ovoga mjeseca, ali ambiciozni rokovi Elona Muska često se ne ostvare. Tvrtka priprema sljedeći prototip Starshipa za lansiranje, popravlja lansirnu rampu i dodaje nekoliko nadogradnji kako bi spriječila buduću štetu. Ipak, SpaceX-u je potrebno zeleno svjetlo od FAA-e za drugo lansiranje Starshipa, budući da je administracija privremeno zabranila let megarakete zbog pokrenute istrage koja je proizašla iz prvog leta.

U svojoj prijavi, SpaceX je naveo da procjena utjecaja na okoliš nije povučena niti modificirana, dodajući da tvrtka „radi na još jednom lansiranju“ Starshipa.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next