Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SAD i EU trebaju predvoditi regulaciju umjetne inteligencije Istaknuto

Margrethe Vestager Margrethe Vestager

Sjedinjene Države i Europska unija trebale bi potaknuti industriju umjetne inteligencije na dobrovoljno usvajanje kodeksa ponašanja u roku od nekoliko mjeseci kako bi se osigurale zaštitne mjere dok se razvijaju novi zakoni.

Poručila je to potpredsjednica Europske komisije za za Europu prilagođenu digitalnom dobu Margrethe Vestager.

Zakon Europske unije o umjetnoj inteligenciji, s pravilima o prepoznavanju lica i biometrijskom nadzoru, mogao bi biti prvi sveobuhvatni zakon na svijetu koji regulira tehnologiju. Ali, još je u postpuku usuglašavanja prije usvajanja.

"U najboljem slučaju zakon će stupiti na snagu za dvije i pol do tri godine. To je očito prekasno. Moramo djelovati odmah", rekla je Vestager novinarima prije sastanka zajedničkog EU-SAD Vijeća za trgovinu i tehnologiju u Švedskoj.

Kodeks bi se mogao pojaviti brzo

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je prošli tjedan kako Alphabet i Europska komisija namjeravaju razviti pakt o umjetnoj inteligenciji jer raste zabrinutost oko njenog utjecaja na društvo. Posebno se to odnosi na generativnu umjetnu inteligenciju koja stvara sadržaj, poput ChatGPT-ja tvrtke OpenAI.

Breton se nada kako bi na priključivanje paktu mogao nagovoriti i prvog čovjeka te tvrtke Sama Altmana, koji je bio zaprijetio odlaskom iz Europske unije, da bi kasnije to povukao.

Čelnici zemalja G7 pozvali su ranije ovog mjeseca na razvoj tehničkih standarda kako bi umjetna inteligencija ostala pouzdana, pozivajući na međunarodne rasprave o temama kao što su upravljanje, autorska prava, transparentnost i prijetnja dezinformacija.

Vestager je uvjerena kako treba postići dogovor o pojedinostima, a ne samo općim izjavama. Sugerirala je kako bi Europska unija i Sjedinjene Države mogle pomoći u pokretanju procesa.

"Ako preuzmemo vodstvo s bliskim prijateljima, mislim da možemo pokrenuti nešto što će činjenicu da je generativna umjetna inteligencija sada u svijetu i da se razvija nevjerojatnom brzinom učiniti lakše prihvatljivom", rekla je.

Kodeks ponašanja bi se, prema njenom mišljenju, mogao pojaviti brzo dok vlade i zakonodavci od Unije do Kanade i Indije utvrđuju pravila.

"To je brzina koja vam je potrebna, o kojoj ćete raspravljati u nadolazećim tjednima, nekoliko mjeseci, i naravno također uključiti industriju... kako bi društvo imalo povjerenja u ono što je u tijeku", rekla je Vestagher, a prenosi Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next