Biz Tech web portal powered by vidi logo2

OpenAI zasad ne odlazi iz Europe Istaknuto

OpenAI zasad ne odlazi iz Europe

Tvrtka OpenAI ne planira napustiti Europu, rekao je njen glavni izvršni direktor Sam Altman.

Altman je ranije ovog tjedna zaprijetio kako će tvrtka u kojoj je nastao ChatGPT napustiti Stari kontinent postane li joj preteško pridržavati se nadolazećih zakona o umjetnoj inteligenciji.

Europska unija, naime, priprema zakonodavni okvir koji bi mogao prvi skup pravila na globalnoj razini za regulaciju umjetne inteligencije. Altman je kritizirao trenutni nact europskog Zakona o umjetnoj inteligenciji, ustvrdivši kako "pretjerano regulira".

Njegova prijetnja odlaskom iz Europe izazvala je kritike povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište Thierryja Bretona i niza drugih zakonodavaca.

Zakon stiže do kraja godine

Altman je proveo prošli tjedan krstareći Europom, sastajući se s vodećim političarima u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Njemačkoj i Britaniji kako bi razgovarali o budućnosti umjetne inteligencije i napretku ChatGPT-ja. Tu je turneju nazvao "vrlo produktivnom".

OpenAI je postao metom kritika zbog toga što nije objavio kako obučava svoj novi model umjetne inteligencije GPT-4. Pravdaju se kako su na to prisiljeni zbog konkurencije i sigurnosnih implikacija.

Dok su raspravljali o nacrtu Zakona o umjetnoj inteligenciji, zakonodavci Unije dodali su nove prijedloge koji bi natjerali svaku tvrtku koja koristi generativne alate, poput ChatGPT-a na otkrivanje materijala zaštićih autorskim pravima koje koriste za obuku.

Parlamentarci Unije dogovorili su nacrt akta ranije ovog mjeseca. Države članice, Europska komisija i parlament iznijet će konačne detalje prijedloga zakona kasnije ove godine, piše Reuters.

OpenAI se prvi put sukobio s regulatorima u ožujku, kada je talijanska regulatorna agencija Garante zabranila rad ChatGPT-ju na domaćem tržištu, optužujući OpenAI za kršenje europskih pravila o privatnosti.

ChatGPT se u Italiju vratio nakon što je OpenAI uveo nove mjere zaštite privatnosti za korisnike.

OpenAI je također namjerava dodijeliti 10 jednakih potpora iz fonda od milijun američkih dolara za eksperimente kako bi se odredilo kako bi trebalo upravljati softverom umjetne inteligencije. Altman te potpore smatra primjerom "kako demokratski odlučiti o ponašanju sustava umjetne inteligencije".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next