Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Talijanski vicepremijer krizirao je zabranu ChatGPT-ja Istaknuto

Talijanski vicepremijer krizirao je zabranu ChatGPT-ja

Zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini kritizirao je odluku sgencije za zaštitu podataka te države o privremenoj zabrani robota za brbljanje ChatGPT.

Startup OpenAI u prošli je petak isključio ChatGPT za područje Italije nakon što je nacionalna agencija za podatke izrazila zabrinutost zbog mogućih narušavanja privatnosti i nemogućnosti provjere koriste li taj alat samo osobe stare najmanje 13 godina.

Italija je tako postala prva zapadna država koja je poduzela akciju usmjerenu protiv chatbota pogonjenog umjetnom inteligencijom, piše Reuters.

"Nemoguće je blokirati napredak tehnologije."

Salvini, inače glavni tajnik stranke Lega Nord koja predvodi vladajuću koaliciju i ministar transporta, odluku koja je OpenAI natjerala na uzmak nazvao pretjeranom i licemjernom.

Smatra kako bi mogla naštetiti poslovanju i inovaciji u Italiji na nacionalnoj razini. Nada se brzom razrješenju sukoba i ponovnoj uspostavi redovnog rada ChatGPT-ja.

Također je rekao kako je potreban zdrav razum kad je riječ o zabrinutosti za zaštitu privatnosti kod praktički svih servisa online.

"Svaka tehnološka revolucija donosi velike promjene, rizike i prilike. Ispravno je kontrolirati i regulirati ju putem međunarodne suradnje regulatora i zakonodavaca, ali ne može ju se blokirati", istaknuo je Salvini.

Iz OpenAI-ja su poručili kako aktivno rade na smanjenu korištenja osobnih podataka za trening svojih sustava kao što je ChatGPT. Namjeravaju blisko surađivati s talijanskim vlastima i podučiti ih kako njihovi sustavi nastaju i bivaju korišteni.

Od studenog 2022. godine, kad je predstavljen javnosti, ChatGPT koristili su milijuni ljudi. Može odgovarati na pitanja koristeći prirodni jezik nalik ljudskom, kao i oponašati druge stilove pisanja.

Microsoft je u OpenAI uložio više milijardi američkih dolara i počeo ugrađivati tehnologiju na kojoj se temelji ChatGPT u niz svojih proizvoda kao što su Bing, Excel, Outlook, PowerPoint i Word.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next