Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija i OpenAI pregovarat će o umjetnoj inteligenciji Istaknuto

Thierry Breton Thierry Breton

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton sastat će se s izvršnim direktorom OpenAI-ja Samom Altmanom kako bi razgovarali o tome kako će ta tvrtka implementirati pravila Unije o umjetnoj inteligenciji.

Altman i Breton trebali bi se sastati u San Franciscu (Sjedinjene Države) tijekom sljedećeg mjeseca.

Breton će također s Altmanom razgovarati o paktu o umjetnoj inteligenciji, ne bi li se OpenAI pridružio grupi europskih i neeuropskih kompanija koje će primjenjivati ​​pravila umjetne inteligencije prije njihove provedbe 2026. godine.

Nema cjenkanja s Unijom

Altman je prošli tjedan razljutio Bretona nakon što je zaprijetio da će napustiti Europu ako postane preteško pridržavati se nadolazećih zakona o umjetnoj inteligenciji bloka.

U međuvremenu se predomislio i poručio kako OpenAI neće napustiti Stari kontinent. Također se sastao s vodećim političarima u Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Njemačkoj i Britaniji kako bi razgovarali o budućnosti umjetne inteligencije i napretku ChatGPT-ja.

Breton, koji je osmislio nova pravila, poručio je Altmanu kako se s njima ne može cjenkati.

"Breton će raspravljati o praktičnim aspektima provedbe Zakona o umjetnoj inteligenciji. Bit će to radna sjednica, s dubinskom raspravom o skupovima podataka", rekao je Reutersu jedan od dužnosnika Unije.

Prošlog tjedna, nakon sastanka s glavnim izvršnim direktorom Alphabeta Sundarom Pichaijem, Breton je rekao da će američki tehnološki div i Europska komisija razgovarati o dobrovoljnom paktu o umjetnoj inteligenciji kako bi se tvrtkama pomoglo u predviđanju provedbe zakona o umjetnoj inteligenciji.

Zakon Europske unije o umjetnoj inteligenciji trebao bi biti prvi sveobuhvatni zakon na svijetu koji će regulirati tehnologiju, s novim pravilima oko upotrebe prepoznavanja lica, biometrijskog nadzora i drugih aplikacija umjetne inteligencije.

Očekuje se kako će nakon dvije godine pregovora nacrt zakona prijeći u sljedeću fazu procesa, tijekom koje će zastupnici usuglašavati pojedinosti Europskom komisijom i pojedinačnim državama članicama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next