Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatska kroz CroAI jedan od glavnih osnivača krovne organizacije za AI u EU Istaknuto

Hrvatska kroz CroAI jedan od glavnih osnivača krovne organizacije za AI u EU

Osnovan je Europski AI forum (EAIF), krovna AI organizacija na području Europske Unije, a Hrvatska je kroz CroAI, Hrvatsku udrugu za umjetnu inteligenciju, jedan od glavnih osnivača.

Europski AI forum (EAIF) krenuo je upravo iz Hrvatske, prije tri godine, kao inicijativa pokrenuta s njemačkim i francuskim kolegama, za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske Unije.

EAIF_logo.jpeg

Sada je ta inicijativa prerasla u formalnu organizaciju sa sjedištem u Bruxellesu, a predstavlja jedinstveno tijelo na razini EU koje će se baviti pitanjima AI-a i predstavljati europski AI ekosustav.

Misija EAIF-a je biti poveznica između europskih kreatora politika i AI poduzetnika, predstavljajući više od 2000 tvrtki. Kao organizacija žele ubrzati ulaganja u umjetnu inteligenciju, oblikovati strategije umjetne inteligencije i uskladiti politike diljem Europe kako bi se izbjegla fragmentacija i izgradili mostovi u ekosustavu umjetne inteligencije usmjerene na čovjeka.

Kako bi postigli taj cilj, EAIF okuplja stručnjake iz devet vodećih europskih AI organizacija, uključujući: CroAI (Hrvatska), Hub France IA (Francuska), KI Bundesverband (Njemačka), AI4SI (Slovenija), AI Austria (Austrija), AI Cluster Bugarska (Bugarska), NL AI Coalitie (Nizozemska), Digital Poland Foundation (Poljska) i Udruga umjetne inteligencije Litve (Litva).

1684758043974.jpeg

“Sada je bilo vrijeme da se stvar formalizira i organizira kao posebno tijelo koje će biti glas AI startupa u Bruxellesu. Naročito mi je drago da je cijela stvar krenula iz Hrvatske 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU i zakotrljala se sve do Bruxellesa”, izjavila je izvršna direktorica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, Martina Silov.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next