Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Može li FTC blokirati Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda? Istaknuto

Može li FTC blokirati Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzarda?

Savezni sud u Sjedinjenim Državama odredio je datum ročišta za saslušanje prije suđenja za Microsoft i američku regulatornu agenciju Federal Trade Commission (FTC).

Div iz Redmonda i FTC će se dvije stranke pred sudom pojaviti u utorak, 3. siječnja, kako bi predočile svoje stavove o najavljenom Microsoftovom preuzimanju tvrtke Activision Blizzard za 69 milijardi američkih dolara.

Microsoft i Activision su akviziciju najavili početkom 2022. godine, s ciljem zaključenja transakcije najkasnije do lipnja ove godine. Ali, u prosincu 2022. FTC je tužio Microsoft kako bi blokirao preuzimanje.

U obrazloženju tužbe navedeno je kako je Microsoft već bio pokazao sklonost blokiranju konkurencije na tržištu računalnih igara. U FTC-u ih stoga žele spriječiti u preuzimanju jednog od vodećih svjetskih studija i izdavača, kako bi sačuvali konkurenciju u brzorastućem i dinamičnom tržištu.

Neće biti lako

Očekuje se kako će FTC imati poteškoća u pronalaženju uvjerljivih argumenata kojima će potkrijepiti tužbu, piše Yahoo Finance. Naime, nije riječ o horizontalnom spajanju kojim bi izravna konkurencija bila odmah uklonjena sa scene, a i iz Microsofta su već bili najavili kako su spremni na ustupke ne bi li osigurali regulatorno odobrenje za tu transakciju.

Primjerice, već su se obvezali kako će izdavati buduće naslove popularnog serijala Call of Duty i na konkurentskim platformama tijekom najmanje idućih deset godina.

Akvizicija Activision Blizzarda je također pod povećalom britanskog regulatornog tijela Competition and Markets Authority, koje je najavilo temeljitu istragu, a Microsoft je dao naslutiti kako će pokušati preventivno otkloniti većinu prigovora koju bi mogle imati regulatorne agencije Europske unije.

Europski regulatori bi svoju odluku trebali objaviti do 11. travnja 2023. godine. Preuzimanje Activision Blizzarda dosad je zeleno svjetlo dobilo u Brazilu, Saudijskoj Arabiji i Srbiji.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next