Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Što možemo očekivati od 2023. godine? Istaknuto

Što možemo očekivati od 2023. godine?

Iza nas je prilično burna godina u svijetu IT-ja. Pogledajmo što možemo očekivati od 2023.

Evo nekoliko trendova za koje vjerujemo kako će obilježiti godinu koja je pred nama.

Veći utjecaj tehnologije na rad

Trend započet tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 bit će nastavljen. Radna mjesta će u sve većoj mjeri biti hibridna, pri čemu će naglasak biti na poboljšanju alata i platformi za suradnju i zajednički rad, ali i na razvoju odgovarajuće radne kulture.

Nastavak transformacije računalstva u oblaku

Tijekom 2022. godine bili smo svjedoci zaokreta prema multicloud arhitekturama. U idućih 12 mjeseci treba očekivati veće iskorake u tom smjeru kako bi cijeli taj tehnološki eko-sustav počeo funkcionirati kao jedinstvena platforma za digitalnu transformacije. Tražit će se tehnologije koje će tvrtkama i organizacijama dati više fleksibilnosti i partneri koji mogu ponuditi rješenja za automatizaciju.

Umjetna inteligencija na prijelomnici

Uspon umjetne inteligencije već godinama se iščekuje i najavljuje. Čini se kako bi 2023. mogla biti godina u kojoj će se barem dio tih najava ostvariti. Generativna umjetna inteligencija doživjela je eksplozivan rast tijekom 2022. To će vjerojatno biti nastavljeno, uz naglasak na potragu za održivim i profitabilnim poslovnim modelima. Vjetar u leđa tpm trendu dat će još širi raspon bržih i učinkovitijih procesora. Ali, treba očekivati i ulazak novih igrača, kako sa softverske, tako i s hardverske strane.

Sporiji rast

Kao i za gospodarstvo u cjelini, za IT tvrtke 2023. će godina biti, blago rečeno, puna izazova s kojima će se trebati uhvatiti u koštac. Ponajprije se to odnosi na smanjenje potražnje uslijed globalno nepovoljnog makroekonomskog okruženja (inflacija, nestašice, problemi s opskrbnim lancima...) No, neće nestati ni drugi problemi, poput primjerice manjka kvalificirane radne snage.

Demokratizacija programiranja

Računalno programiranje je zadnjih godina postalo raširenije nego ikad prije. Uz daljnju popularizaciju low-code/no-code alata taj će trend biti nastavljen, a ugradnja digitalnih tehnologija u tradicionalne poslovne procese sve češća pojava. Neke će poslove pritom pojesti automatizacija, ali stvaranje, održavanje i razvoj alata koji to omogućavaju i dalje će biti čvrsto u ljudskoj domeni.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next