Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zamrznuta je imovina FTX-a vrijedna 3,5 mlrd. USD Istaknuto

Zamrznuta je imovina FTX-a vrijedna 3,5 mlrd. USD

Financijski regulatori na Bahamima su zamrznuli imovinu kriptomjenjačnice FTX vrijednu 3,5 milijardi američkih dolara.

Privremeno zamrzavanje sredstava obavljeno je kako bi ta sredstva mogla biti isporučena klijentima i vjerovnicima u čijem su vlasništvu.

Do prebacivanja je došlo tijekom studenog, odmah nakon što su FTX, hedge fond Alameda Research i niz drugih povezanih tvrtki (ukupno njih više od 130) zatražili pokretanje stečaja u Sjedinjenim Državama.

Po obavljanju transakcije suosnivači FTX-a Sam Bankman-Fried i Gary Wang više nisu imali pristup tim tokenima, koji su do daljnjeg pod isključivim nadzorom regulatora.

Rasprodaja dugova

FTX-ovi odvjetnici su se početkom prosinca usprotivili zahtjevu za predajom internih dokumenata te tvrtke vlastima Bahama. Ustvrdili su kako ne vjeruju da ti podaci neće biti upotrijebljeni kako bi se izvukla imovina iz tvrtke koja je u stečajnom postupku.

Nedugo nakon pokretanja stečaja bahamske su vlasti imenovale likvidatore, čiji je posao postupno zatvoriti FTX-ovo trgovanje na međunarodnoj razini, piše Reuters.

Podsjetimo, odmah po pokretanju stečaja bila je prijavljena krađa tokena vrijednih oko 372 milijuna USD. Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je zasebnu istragu vezanu uz tu krađu. U prvih 24 sata došlo je do odljeva blizu 700 mil. USD.

FTX-ovi klijenti koji ne mogu do svog novca spremni su prodati tu digitalnu imovinu po drastično nižim cijenama. Skupina njih, koja je u FTX-u držala oko milijardu USD, namjerava to učiniti putem tvrtke Cherokee Acquisition, dok je platforma Xclaim zabilježila zahtjeve vrijedne blizu 92 mil. USD.

Cherokee Acquisition trenutno plaća osam do 12 američkih centi za svaki dolar depozita. Te se cijene, doduše, mogu promijeniti na dnevnoj bazi.

Zasad je nejasno koliko bi vjerovnici mogli dobiti nakon potencijalno dugog stečajnog postupka jer FTX nije vodio poslovne knjige uredno, a njegovi čelni ljudi su pod istragom zbog prijevare i drugih optužbi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next