Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU prijeti Musku zabranom rada Twittera ako ne pojača moderiranje Istaknuto

EU prijeti Musku zabranom rada Twittera ako ne pojača moderiranje

Europska unija zaprijetila je Twitteru zabranom rada na području njenih država članica ako neće provoditi stroga pravila moderiranja sadržaja.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton tu je prijetnju iznio tijekom video razgovora s novim vlasnikom Twittera Elonom Muskom.

Između ostalog, europski je povjerenik od milijardera zatražio odustajanje od arbitrarnog pristupa omogućavanja povratka korisnicima kojima je bio zabranjen pristup, kao i pristajanje na opsežnu nezavisnu reviziju Twittera početkom iduće godine, piše Reuters.

EU ima popis zahtjeva

Također ga je upozorio kako Twitter nije usklađen s odredbama Zakona o digitalnim uslugama, koji bi na snagu trebao stupiti najkasnije do početka 2024. godine. Obojica su se složili kako će Europska komisija provesti temeljito testiranje te platforme početkom 2023. godine.

"Čeka na ogromna količina posla jer će Twitter morati upogoniti transparentne politike, značajno ojačati moderiranje sadržaja i zaštititi slobodu govora, suzbiti odlučno dezinformacije i ograničiti ciljano oglašavanje", istaknuo je Breton.

Breton je još ranije pozvao Muska na pridržavanje ključnih pravila Unije vezanih uz suzbijanje govora mržnje i dezinformacija online. U tome mu se priključio povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

Musku nije pomoglo to što je Twitter prestao primjenjivati politiku suzbijanja širenja dezinformacija o pandemiji koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Zbog toga je zabrinutost izrazila potpredsjednica Europske komisije Věra Jourová, piše Politico.

Otkad je Musk preuzeo Twitter tu su tvrtku napustili (dobrovoljno ili su dobili otkaz) gotovo svi iz timova zaduženih za moderiranje sadržaja i usklađivanje sa zakonima i propisima. Među njima su i ključni ljudi koji su vodili Twitterov ured pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next