Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Twitter ostao bez ureda u Bruxellesu, upitno usklađivanje sa zakonima Istaknuto

Twitter ostao bez ureda u Bruxellesu, upitno usklađivanje sa zakonima

Twitter je zatvorio ured u Bruxellesu. Broj zaposlenih smanjen je sa šest na dvoje nakon što je novi vlasnik te tvrtke Elon Musk prepolovio ukupan broj djelatnika.

Preostalo dvoje - Julia Mozer i Dario La Nasa - napustili su Twitter tijekom proteklog tjedna, nakon što je Musk zaposlenicima poručio kako trebaju ili prihvatiti njegovu viziju Twittera ili otići.

Mozer i La Nasa bili su zaduženi za usklađivanje Twitterovog poslovanja s odredbama europskog Zakona o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu tijekom proteklog tjedna, a čija bi primjena trebala otpočeti s veljačom 2024. godine.

Tko će brinuti o usklađivanju sa zakonom?

Zakon vladama država članica Europske unije daje više ovlasti u određivanju kako internetske platforme moderiraju sadržaj, kao i kad su tehnološke tvrtke obvezne ukloniti sadržaje koji nisu u skladu sa zakonom. Platforme će također morati objavljivati razloge za odluke vezane uz moderaciju sadržaja. Korisnici će ih moći dovesti u pitanje ako je njihov sadržaj uklonjen ili je pristup tom sadržaju bio ograničen.

Ako se u Twitteru ogriješe o njegove odredbe, Zakon o digitalnim uslugama predviđa globu u iznosu do šest posto godišnjeg prometa. Ali, moguća je i zabrana rada, piše Engadget.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton upozorio je Muska kako se Twitter mora pridržavati Unijinih pravila regulacije sadržaja.

Twitter također više nema odjel za odnose s javnošću. Muskova opća ideja je ograničiti moderiranje na uklanjanje nelegalnog sadržaja. Ali, što je konkretno nelegalno može varirati od države do države u sklopu Europske unije, a i nisu u svim državama isti zakoni podjednako strogi.

Kadrovski rezovi i odlazak ključnih ljudi Twitteru sigurno neće pomoći u poštivanju regulative. Dopredjednica Europske unije Věra Jourová zbog toga je zabrinuta kako Twitter neće biti u stanju učinkovito otkrivati i suzbijati dezinformacije i promidžbu, pogotovo ne onu koju Rusija koristi u ratne svrhe.

Twitter je u međuvremenu napustio i direktor za Francusku Damien Viel, koji je na toj poziciji proveo zadnjih sedam godina.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next