Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alphabetovi prihodi su rasli, YouTube podbacio Istaknuto

Alphabetovi prihodi su rasli, YouTube podbacio

Nakon rekordnih 257 milijardi američkih dolara prihoda u 2021. godini, Googleova matična tvrtka Alphabet objavila je poslovne rezultate za prvo tromjesječje ove godine.

Prihodi su rasli za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani i dosegnuli 68 mlrd. USD, manje od očekivanih 68,11 mlrd. USD. U prošlogodišnjem prvom kvartalu zabilježili su rast od 34 posto.

Zbog obustavljanja velikog dijela poslovanja u Rusiji nakon invazije Ukrajine rast prihoda u Europi pao je na 19 posto, što je gotovo upola manje nego lani (34 posto).

Uz to su porasli i troškovi, pa je neto zarada pala na 16,4 mlrd. USD, naspram prošlogodišnjih 17,9 mlrd. USD.

Troškovi za istraživanje i razvoj povećani su za više od milijardu dolara, sa 7,485 na 9,1 mlrd. USD, dok su troškovi akvizicije prometa narasli na 11,99 mlrd. USD.

Pritisak TikToka

Googleova tražilica donijela je osam mlrd. USD više nego u prvom kvartalu 2021. - 39 umjesto 31 mlrd. USD. Ukupno gledano, oglašavanje je donijelo 54 mlrd. USD, što također uključuje YouTube i razne oglašivačke mreže.

YouTube je također povećao prihode, na 6,86 mlrd. USD, ali uz sporiji rast od zabilježenog tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Očekivalo se kako će uprihoditi 7,51 mlrd. USD.

Prošle je godine rastao za oko 30 posto, ove za 20 posto, čemu je svoj doprinos dao uspon platforme za kratke video sadržaje TikTok.

U YouTubeu su na izazov odgovorili uvođenjem formata Shorts. Iako je broj dnevnih pregleda videa u tom formatu bio četiri puta veći nego godinu dana ranije i dosegnuo 30 milijardi, porast prihoda ipak je podbacio u odnosu na očekivanja analitičara.

Glavni izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai najavio je redizajn YouTubea koji bi korisnicima trebao dati više mogućnosti upravljanja sadržajem, mogućnost komentiranja tijekom gledanja na televizoru i jaču podršku Shortsu, piše Verge.

Servis u računalnom oblaku Google Cloud ostvario je bolje prihode od očekivanih - 5,82 mrld. naspram 5,76 mlrd. USD - uz rast od 44 posto. Ipak, taj je odjel još u gubitku od 931 milijuna USD.

Other Bets (autonomna vozila Waymo i poslovanje koje se bavi biologijom) više je nego udvostručio prihode na 440 mil. USD i neznatno povećao gubitak na 1,15 mlrd. USD.

Hardver, trgovina aplikacijama Play i prihodi od YouTubea nevezani uz oglašavanje donijeli su 6,81 mlrd. USD, nešto više nego u 2021.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next