Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dok-Ingovi roboti rudari buše gdje drugi ne mogu Istaknuto

Luka Petro, Damir Krstičević i Vjekoslav Majetić Luka Petro, Damir Krstičević i Vjekoslav Majetić

Tvrtka Dok-Ing predstavila je električnu robotsku flotu za podzemno rudarenje.

Flota nazvana Narrow Reef Equipment (NRE) zahvaljujući visini od 65 centimetara i nizu drugih karakteristika može ući i u najniže rudnike svijeta, zbog čega omogućava mehanizaciju eksplatacije rude iz ultra niskih proizvodnih panela.

Ovi roboti na podvozju s gusjenicama mogu raditi na nagibima do 22 stupnja. Konvencionalni strojevi za rudarenje kakve se sad koristi dosežu maksimalno nagib od deset stupnjeva.

Rudarit će metale platinske skupine

"Mogućnost rada na većim nagibima omogućuje eksploataciju ležišta rudnih sirovina u profilima visine 0,9 do 1,7 metara, koja su nedohvatljiva ili neisplativa upotrebom konvencionalnih strojeva", pojasnio je Luka Petro, voditelj programa rudarstva u Dok-Ingu.

 

Dok Iing NRE Narrow Reef Equipment



Električni pogon eliminira buku i utjecaj ispušnih plinova u skučenim prostorima te smanjuje ugljični otisak ukupnog eksploatacijskog procesa. Mehanizacijom proizvodnog procesa povećava se efikasnost proizvodnje, drastično smanjuju rizici za radnike i povećava se njihova sigurnost, dodao je Petro.

U Dok-Ingu procjenjuju kako rudnici primjenom flote NRE i mehanizacijom proizvodnje iz ultraniskih profila mogu smanjiti kapitalna ulaganja za do 35 posto uz operativne troškove niže i do 30 posto, što skraćuje vrijeme povrata investicije s 11 na pet godina.

Prva flota, koja se sastoji od tri stroja za bušenje, čišćenje i sidrenje, spremna je za isporuku grupi Anglo American, na čiji je zahtjev i razvijena. Daljinski je upravljiva, a operacije bušenja i sidrenja krovine su potpuno automatizirane.

Bit će korištena za eksploataciju metala platinske skupine (iridij, osmij, paladij, platina, rodij i rutenij), koje se koristi pri izradi nakita, autokatalizatora, gorivih članaka, jedinica za pročišćavanje zraka i vode, srčanih stimulatora, zaslona računala, tvrdih diskova i gnojiva.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next